Profesorka filozofije koja sme da kaže ono o čemu se mnogi boje i ćutati: Ko je Danijela Grujić iz Novog Sada koja je počela štrajk glađu? 1Foto: Printscreen n1

Poslanica iz Novog Sada Danijela Grujić, zajedno sa koleginicom iz Niša Jelenom Milošević pridružila se štrajku glađu Mariniki Tepić zbog pokradenih izbora.

Kako je rekla, „svako od nas u postojećim okolnostima, u ovoj neverovatnoj krađi, koje ćemo tek postati svesni, mora da učini maksimalni napor da se odupremo, jer ako ovo prođe, sve u ovoj zemlji će moći da prođe“.

Danijela Grujić predsednica je Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Novom Sadu i u poslednjem sazivu Narodne skupštine bila je poslanica poslaničke grupe Ujedinjeni. Izabrana je prvi put za poslanicu u 13 sazivu kao 33 na listi „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“.

Grujić nije bila na listi „Srbija protiv nasilja“ na poslednjih izborima, jer je planirala da se vrati predavanju filozofije u školi.

Rođena je u Novom Sadu 1974. godine gde je i diplomirala na Filozofskom fakultetu, magistrirala je na Pravnom fakultetu u istom gradu, a doktorirala na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu.

Od 2004. do 2009. bila je profesorka u Srednjoj školi Novi Bečej, a od 2009. godine do danas profesorka je u gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu.

U naučnom časopisu „Religija i tolerancija“, publikacije Centra za empirijsko istaživanje religije iz Novog Sada, obavljala je poslove tehničkog urednika i zamenika glavnog urednika. Članica je Srpskog filozofskog društva i autorka je više od dvadeset naučnih radova i jedne monografije pod naslovom „Filozofija i problem verske tolerancije“.

U Stranci slobode i pravde je od njegog osnivanja, a pre toga je bila članica partije Levica Srbije.

„Mi živimo u medijskoj blokadi, da li 50 odsto stanovništva zna šta se u Beogradu i drugim gradovima dešava, to je krajnje upitno. Međutim, moramo učiniti sve da se ovaj slučaj maksimalno internacionalizuje. Potrebno je da se sprovede međunarodna istraga izbora koja će utvrditi pune razmere događaja i da se nakon toga iznađu rešenja kako da izađemo iz ove krize u koju smo zapali“, objasnila je Grujić razloge zašto stupa u štrajk glađu.

Profesorka filozofije koja sme da kaže ono o čemu se mnogi boje i ćutati: Ko je Danijela Grujić iz Novog Sada koja je počela štrajk glađu? 2
foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Grujić je krajem marta na sednici skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i rodnu ravnopravnost upozoravala da je poražavajuće da o ozbiljnim kršenjima ljudskih prava u Srbiji govore međunarodni izveštaji i izveštaji stranih država, a da se naše resorno Ministarstvo kiti lažnim lovorikama u afirmativnim informacijama o svom radu.

Borila se i protiv političkog progona i suspenzije renomirane profesorke Senke Jankov iz Zrenjanina koja je nakon tragedija početkom maja pozvala učenike na mirne proteste.

Kada je Ane Brnabić početkom godine izjavila da SNS na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem veruje u žene Srbije i bori se za njihovu bolju budućnost, Grujić joj je odgovorila da, „samo u zemlji autokratije i devastiranih institicija, u zemlji sa drastičnim porastom stope femicida, premijerka bez integriteta, može da govori o tobož značajnom unapređenju položaja žena“.

Danijela Grujić bila je i pokretač peticije protiv rehabilitacije osuđenih ratnih zločinaca iz redova mađarske vojske i domaćih izdajnika koji su se našli na spisku spomenika „Nevinim žrtvama 1944/45. godine“, koji još uvek nije podignut u Novom Sadu.

Od zaštitnika građana Zorana Pašalića, kao narodna poslanica tražila je da osudi reagovanje i pokrene postupak kontrole rada Ministarstva unutrašnjih poslova zbog nezapamćene torture, u jula 2022. godine, angažovanog privatnog obezbeđenja „Intersec Team“ koje se brutalno obračunalo sa demonstrantima prilikom usvajanja novog Generalnog urbanističkog plana Novog Sada.

„Desetogodišnje nasleđe Miloša Vučevića na čelu grada, naizgled zavidno i ovenčano titulom grada kao Evropske prestonice kulture, jeste Novi Sad razoren kriminalom i korupcijom za račun odabranih pojedinaca bliskih vlasti poput Zvonka Veselinovića, posebno u sferi investitorskog urbanizma“, ocenila je Grujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari