ProGlas odgovorio ministarki pravde: Umesto da se izvini građanima, ona nas optužuje i “podučava” 1foto: Miloš Tešić/ATAImages

Ministarka paravde Maja Popović nedavno se obratila Proglasu, koji je saopštio minimalne uslove za održavanje fer i demokratskih izbora u Srbiji, osporavajući na njihove uslove. Inicijativa ProGlas odgovorila je ministarki u pismu koje prenosimo u celosti.

„Odgovor ministarke pravde Maje Popović inicijativi ProGlas povodom objavljivanja minimalnih uslova za održavanje fer i demokratskih izbora u Srbiji samo je još jedan dokaz tvrdnje ProGlasa da je Srbija postala zemlja poniženih i privatizovanih institucija kojima upravljaju neodgovarajući i neodgovorni kadrovi.

U svom obraćanju ministarka podučava članove ProGlasa da se jedinstveni birački spisak zasniva na podacima o građanima koji su sadržani u zvaničnim dokumentima koja izdaju drugi državni organi. Na taj način ministarka pokušava da birokratski i formalistički izvrši zamenu teza. Jedan od osnovnih agumenata ProGlasa, zasnovan na analizima relevantnih domaćih i međunarodnih posmatrača, jeste taj da su upravo državni organi u zvaničnim dokumentima registrovali nezakonite podatke što je dovelo do formalne i suštinske neispravnosti biračkog spiska. Migracija birača o kojoj se govori u izveštajima ne bi bila moguća da prethodno nisu nezakonito vršene promene prebivališta velikog broja građana.

O tome da je reč o izuzetno opasnoj pojavi govore i naknadne tvrdnje najviših državnih funkcionera o tome kako je navodno moguće imati dva ili više prebivališta, što je belodano nesaglasno s važećom zakonskom odredbom da je prebivalište “mesto u kome se nalazi centar životnih aktivnosti” građanina. Stvar je čiste logike – niko ne može imati dva takva “centra životnih aktivnosti”! Ali niko ne može ni promeniti taj “centar”, a da MUP-u ne dostavi isprave kojima se dokazuju podaci iz prijave prebivališta. Da je MUP prilježno poštovao zakon, ne bi bili potrebni sabirni centri, poput onog u beogradskoj Areni, iz kojeg su birači organizovano odvoženi na “svoja” biračka mesta. Da bi se posledice ove organizovane manipulacije otklonile, biće nužno ne da se građani pozivaju na pojedinačne akcije, kako nam to sugeriše ministarka, već upravo suprotno – da se sprovede temeljna revizija biračkog spiska uz pomoć nezavisne komisije sačinjene od međunarodnih i domaćih eksperata, kako to predlaže ProGlas.

Kada je reč o zahtevu za istovremenim održavanjem svih preostalih lokalnih izbora, ministarka se ponovo lakonski poziva na važeće propise, svesno prenebregavajući činjenicu da je do odvojenog održavanja izbora u lokalnim sredinama došlo upravo unapred planiranim i organizovanim podnošenjem ostavki značajnog broja predsednika opština u Srbiji. Nakon proteklih izbora postalo je jasno da je to učinjeno kako bi građani iz opština u kojima se izbori ne odvijaju bili protivzakonito “angažovani” kao birači u opštinama u kojima su ovi bili raspisani. Da bi se to ubuduće sprečilo i da bi se mogućnost za manipulacije po ovom osnovu umanjile zahtev ProGlasa je da svi preostali lokalni izbori budu održani istovremeno, za šta postoje svi Ustavni i zakonski uslovi.

U odgovoru ministarka nas poučava i o tome da je “svrha instituta nosioca liste” ta “da se kod birača stvori preciznija predstava o tome za kakvu politiku se zalaže podnosilac te izborne liste”. I ovde se u potpunosti zanemaruje činjenica da je u konkretnom slučaju nalazima svih relevanih domaćih i međunarodnih posmatrača konstatovano da je izborni proces višestruko kompromitovan činjenicom da je aktuelni predsednik Republike, koji sam nije kandidat, bio nosilac jedne izborne liste. Na taj način se najpre sa mesta jedne od najznačajnijih državnih funkcija pruža neopravdana prednost jednoj od političkih opcija. Pored toga, predsednik Republike se suprotno ustavnim ovlašćenjima postavlja kao zagovornik i predstavnik samo onog dela građana koji podržavaju političku opciju koja je nosilac liste s njegovim imenom. Naposletku, ali ne i najmanje važno, građani se dovode u zabludu, imajući na umu da je već konstatovano da je veliki broj njih upravo rukovođen ovakvim pristupom verovao da se na decembarskim izborima glasalo za predsednika Aleksandra Vučića a ne za političku stranku kojoj je on pozajmio ime.

ProGlas odgovorio ministarki pravde: Umesto da se izvini građanima, ona nas optužuje i “podučava” 2
Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ/MO

Ministarka Popović osporila je i zahtev ProGlasa za preduzimanjem hitnih i konkretnih mera kako bi se medijska zastupljenost različitih političkih opcija i uravnoteženost izveštavanja o njima koliko-toliko popravila. U tom delu obraćanja iznela je stav da su u predizbornom periodu različite liste imale priliku da budu predstavljene u informativnim emisijama ali i u elektronskim medijima koji koriste nacionalnu frekvenciju. Ponovo je svesno prećutan zaključak domaćih i međunarodnih posmatrača da je postojala uporna i sistematska zloupotreba institucija i medija od strane zvaničnika da bi stekli nepravednu i neopravdanu prednost. U tom smislu, dovoljno bi bilo konsultovati analizu agencije BIRODI o načinu na koji su mediji izveštavali o ovom procesu.

Naposletku, ministarka je tvrdeći da je reč o neisitinitim tvrdnjama pozvala “sve koji imaju dokaze da je tokom proteklog izbornog procesa došlo do kršenja zakona o tome obaveste nadležne državne organe i podnesu krivične prijave nadležnom javnom tužilaštvu.” Moguće je da ministarka nije upoznata sa činjenicom da su tužilaštvu podnete brojne krivične prijave ovim povodom i da je do sada u potpunosti izostala bilo kakava reakcija sa te strane. Umesto toga pojedini predstavnici tužilaštva su optuživali ProGlas da ih “uznemirava” a protiv koleginice Bojane Savović koja se zalagala za ispitivanje tvrdnji o nezakonitosti Glavni tužilac Višegi javnog tužilaštva i dalje podnosi prekršajne prijave zbog navodnog učestvovanja u političkom delovanju.

Umesto da se izvini građanima i ponese deo sopstvene odgovornosti za izborne mahinacije koje su konstatovane sada već brojnim izveštajima domaćih i međunarodnih posmatrača, ministarka Popović tako u maniru partijskog propagandiste optužuje ProGlas za destabilzaciju državnih institucija, urušavanje poverenja građana u njihov rad i integritet izbornog procesa. Na taj način se odgovornost za manipulaciju voljom birača, dovođenje države u stanje duboke društvene i političke krize i njenu međunarodnu blamažu ponovo traži ne u onima koji su nezakonitim postupcima takvo stanje prouzrokovali, već u onima koji ukazuju na ovakve devijacije i nude moguća rešenja.

Proglas će u narednom periodu u razgovorima s građanima pojasniti mehanizme i efekte izbornih manipulacija kao i stvarne domete sugerisanih minimalnih izbornih uslova. Uvereni smo da samo suprotstavljanje ovakvom neodgovornom rukovođenju državom može dovesti do izgradnje Srbije u kojoj će biti nemoguće da nam se ovakva zbilja ponovi“, zaključuje ProGlas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari