Proglašeni laureati Đurđevdanske nagrade u Kragujevcu 1Foto: Grad Kragujevac

Odbornici Skupštine grada, na današnjoj sednici, usvojili su predloge odluka o dodeli Godišnje nagrade grada Kragujevca – Đurđevdanske nagrade za 2021. godinu.

U oblasti umetnosti, laureat za Đurđevdansku nagradu je Lazar Đorđević, za vokalno-instrumentalnu kompoziciju „21. oktobar”.

Nenad Karamijalković predložen je za nagradu u oblasti nauke, za monografiju „Staro vojničko groblje u kragujevačkim Šumaricama”.

U oblasti medicine Đurđevdanska nagrada će biti dodeljena Zavodu za urgentnu medicinu Kragujevac, za programe, aktivnosti i postignute uspehe na očuvanju zdravlja i spašavanju života građana Kragujevca u 2021. godini.

Ksenija Živanić, predložena je za Đurđevdansku nagradu u oblasti obrazovanja za osvojene nagrade na opštinskim, okružnim i državnim takmičenjima učenika osnovnih škola iz predmeta matematike, fizike i hemije, kao i prvu nagradu na 42. Državnom takmičenju iz fizike učenika osnovnih škola, drugu nagradu na Srpskoj fizičkoj olimpijadi za osnovne škole i bronzanu medalju na Internacionalnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u Dubaiju.

U oblasti sporta za nagradu su predloženi Kragujevački vaterpolo klub „Radnički”, za osvojeno prvo mesto u Regionalnoj vaterpolo ligi, osvojenu Super vatrepolo ligu Srbije i Kup Srbije, kao i uspešno učešće u Ligi šampiona, i Dragan Ristić, za osvojene dve zlatne medalje u gađanju iz vazdušne i malokalibarske puške na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

U oblasti humanitarnog karaktera predloženi su Nenad Milanović – Pegi, za realizaciju većeg broja humanitarnih koncerata u 2021. godini i Udruženje za pomoć deci i mladima sa smetnjama u razvoju „Sveti Vasilije Veliki”, za realizaciju projekta podrške i pomoći deci sa autizmom.

Nagrade će laureatima biti uručene na svečanoj sednici Skupštine grada 6. maja na Đurđevdan, Dan grada.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari