Program Kreativnog mentorstva: Građenje čvrste umetničke i kulturne mreže koja menja naše društvo nabolje 1Foto: Promo

Kultura mentorstva, iako vrlo prisutna u biznis sektoru na našim prostorima u proteklih nekoliko godina, i dalje za mnoge predstavlja nejasan princip usvajanja i prenošenja znanja.

Potencijali kulture mentorstva su veliki, i kada je u pitanju razvoj pojedinaca, ali i čitavih projekata, firmi i kompanija. Kulturni sektor u našoj zemlji se već decenijama susreće sa različitim izazovima, te je prepoznavanje mentorstva kao važnog alata u progresu i napretku domaće umetničke i kreativne mreže bio važan korak za kulturno podneblje naše zemlje, ali i regiona.

To je za rukom pošlo timu programa Kreativno mentorstvo koji je pre deset godina uvideo sve prednosti mentorskog odnosa koje počivaju na spremnosti i otvorenosti za deljenje znanja i to primenio na radnice i radnike u kulturnom sektoru naše zemlje i regiona kroz pet realizovanih ciklusa i aktuelni šesti.

Program Kreativnog mentorstva je kao i mnoge dobre stvari krenuo od nekolicine entuzijasta koji su u pilot projektu uvideli ogroman potencijal za dalji rast i nadogradnju. Nastanak projekta Kreativno mentorstvo vezan je za projekat „Kreativno društvo” i pokrenut je u jesen 2011. godine od strane Ambasade Švedske i Muzeja nauke i tehnike u Beogradu, u okviru koga je, pored izložbe „Žene pronalazači iz Švedske” i edukativnog programa za decu, pokrenut „Klub ponedeljkom” kao mesto razmene ideja između Srbije i Švedske.

Svakog ponedeljka tokom trajanja projekta po jedna uspešna osoba iz oblasti kulture, kreativnih industrija i obrazovanja iz Švedske i Srbije gostovala je u Muzeju i govorila o preduzetništvu, ličnom razvoju, kreativnosti, inovacijama i doživotnom učenju.

Vrlo brzo, 2012. pokrenut je i prvi ciklus programa Kreativno mentorstvo. Da je mentorstvo dvosmerna ulica koja podrazumeva proces razmene znanja i iskustva, kroz ovaj program je do sada to moglo da sazna preko 300 učesnica i učesnika koji stvaraju i delaju u najrazličitijim oblastima kulture, umetnosti, kreativnih industrija i medija.

Program nudi podršku mentijima na pet nivoa. Osim rada se dodeljenim mentorom, za mentije je organizovan edukativni program koji uključuje radionice na razne teme, od prezentacionih veština, preko project management-a do fundraising-a. Treći nivo podrške podrazumeva povezivanje mentija, mentora, svih partnera i prijatelja programa, kao i građenje alumni mreže, a četvrti je promocija njihovog rada. I na kraju, podrška celog tima, kroz posvećenost funkcionisanju mentorskog para, podršku i pronalaženje dodatnih informacija za razvoj mentija, povezivanja sa ko-mentorima i ostalim učesnicima i alumnijima programa.

Dve važne stvari koje treba istaći u vezi programa Kreativno mentorstvo jesu da je on potpuno besplatan i da je od osnivanja programa akcenat na decentralizaciji i različitosti učesnika.

Misija ovog programa jeste da široj zajednici objasni šta predstavlja mentorstvo u kreativnom sektoru, i da ujedno kroz svoje delovanje osnaži i podrži sektor kulture, umetnosti, kreativnih industrija i medija u zemlji i regionu.

Pored toga, kroz ovakav program se promoviše ideja mentorstva, koja je gotovo neizostavna ako u savremenom kontekstu govorimo o usavršavanju, učenju i usvajanju novih znanja. Deleći svoja zanja i isksutva, tim Kreativnog mentorstva takođe pruža podršku pri pokretanju i implementaciji drugih mentorskih programa u zemlji, regionu i Evropi.

Ove godine program Kreativnog metorstva proslavlja i veliki jubilej, prvih deset godina rada, a više infromacija o njihovim aktivnostima možete saznati putem njihovog sajta i društvenih mreža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari