Program “Ledena tišina” Kulturnog centra Novog Sada 1Foto: Promo

Sećanje na žrtve najtragičnijeg događaja u istoriji Novog Sada u prošlom veku, Novosadske racije i Holokausta, tema je programa koji Kulturni centar Novog Sada organizuje deveti put pod nazivom “Ledena tišina”. Pored Pomena žrtvama racije na Keju žrtava racije kod spomenika “Porodica”, centralnog događaja koji se organizuje u nedelju, 23. januara u podne, ova institucija organizuje i niz programa posvećenih sećanju na stradanje naroda na teritoriji Vojvodine.

Predavanjima i izložbama, želeći da podseti, predstavi i otrgne od zaborava najveće zločine u istoriji.Novog Sada, Kulturni centar Novog Sada, godinama organizuje program “Ledena tišina” tokom januarskih dana kada se u gradu obeležava godišnjica Novosadske racije. Ove godine, navršava se punih 80 godina od kada su Romi, Srbi i Jevreji bili žrtve mađarskih vlasti na područiju tada okupirane Bačke.

Izložba “Osamdeset” biće otvorena u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada (KCNS) u Katoličkoj porti 5 od večeras do 27. januara, a u istom terminu će na prvom spratu Tribine mladih trajati izložba “The Novi Sad Raid Mass Execution Sites”.

U ponedeljak, 24. januara, dan nakon centralnog obeležavanja godišnjice ovog strašnog zločina, u sali Tribine mladih će u 17 časova početi predavanje “Eduard Kon/Kiš/Sam/E.S. – jedna (ne)književna biografija” dr Gordane Todorić iz Jevrejske opštine Novi Sad.

U Velikoj sali KCNS će u utorak, 25. januara, od 13 časova, biti održano predavanje i panel diskusija na temu: “80 godina kasnije – budućnost sećanja”. Na ovoj tribini će učestvovati: dr Laslo Čoš, istoričar, Nacionalni arhiv Mađarske iz Budimpešte; Stefan Naron, direktor Fortunof video – arhiva svedočanstava Holokausta sa Jejl univerziteta iz SAD; Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada; dr Gerhard Baumgartner, direktor Dokumentacionog centra u Beču; Kristijan Vi, direktor Memorijalnog centra logora Falstad, a moderator će biti Miško Stanišić, direktor Teraforminga.

Sledećeg dana će na Tribini mladih, od 13 časova, biti održan seminar za arhiviste, muzejske radnike, nastavnike i bibliotekare.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari