Koji projekti Užičana će biti podržani kroz program "Udružimo se" 1Užice/Foto: N. Kovačević

I ove godine, građani Užica su predagali projekte male vrednosti, koji nisu građevinski i finansijski zahtevni, a koji će se finansirati novcem iz gradskog budžeta i inostranim donacijama.

To je omogućeno kroz Program lokalnog partnerstva „Udružimo se“ kojim je građanima ponuđeno da predlažu male projekte u njihovom neposrednim okruženju.

Cilj programa je učešće građana u donošenju odluka i njihov uticaj na način na koji se troši budžetski novac.

Ove godine, kako je sopštio Miodrag Petković, član Gradskog veća za budžet i finasnije, za taj program su planirana 33 miliona dinara.

Od tog iznosa, iz gradskog budžeta su izdvojena 22 miliona, a 11 miliona dinara je obezbedila Švajcarska vlada, kroz program Helvetas.

On je dodao da je, od 25 pristiglih predloga projekata, odobreno njih 13 i da su podržani pojedinačnim iznosima od jednog do četiri miliona dinara.

Preostalih 12 projekata, kako je najavio, fiansniraće se naredne godine, delom iz budžeta, a delom kroz naredni ciklus programa Udružmo se.

Ovogodišnje izmene, kazao je, doprinele su tome da se sredstva ravnomerno raspodele na gradske i seoske mesne zaednice, kao i da se građani iz osetljivih grupa uključe sa svojim predlozima.

Među odobrenim projektima su uređenja sportskih i dečijih igrališta, mesta za odmor, šetališta, staza, izgradnja poligona u dvorištu Crvenog krsta za obuku najmlađih o bezbednost u saobraćaju i drugi.

Podržana su i dva predloga Udruženja osoba sa invaliditeom o info-pultu i gradnji rampe za prilaz osoba sa invaliditetom u Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II.

Petković je najavio da će se uskoro sprovesti javne nabavke i dodao da očekuje da će se svih 13 odobrenih projekata završiti do kraja ove godine.

Predloge podržalo oko 1.000 građana

„Oko 1.000 Užičana je podržalo 25 pristiglih predloga projekata, što je veoma važno, jer osnovni cilj programa je učešće građana u budžetskim procesima i raspodeli budžetskih sredstava“, dodao je Petković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari