Ko su rivali Srbije za dobijanje "vajld kard" pozivnice? 1Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Čelnici Rukometnog saveza Srbije poručili da će konkurisati za dobijanje specijalne pozivnice za učešće na Svetskom prvenstvu.

Baš je malo falilo rukometašima Srbije da se barem domognu prilike da na sedmerce pokušaju da eliminišu Španiju u baražu za plasman na Svetsko prvenstvo.

Imali su „Orlovi“ i +6 u 45. minutu ali nisu uspeli da sačuvaju prednost. Nažalost, u poslednjem napadu mogli su da dođu do mogućnosti da se o pobedniku odlučuje nakon izvođenja sedmeraca, međutim u lomnim trenucima Lazar Kukić se okliznuo što je poremetilo način izvođenja akcije težine eventualnog gola za konačan trijumf od željena četiri gola razlike.

Ovako, završeno je Pirovom pobedom Srbije (25:22) ali u motivacionom smsilu dovoljnom da čelnici Saveza odmah nakon meča u Novom Sadu poruče da će pokušati da izlobiraju od strane IHF-a dobijanje „vajld kard“ pozivnice za učešće na planetarnom šampionatu.

Nakon baraža, kaparisano je 31 od maksimalna 32 mesta na Svetskom prvenstvu.

Žreb za šampionat koji će se održati u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj (prvi put u tri države) organizavaće se 29. maja i do tada će se odlučiti u vezi sa tim ko će biti poslednji učesnik planetarnog prvenstva.

Hasan Mustafa, Egipćanin na čelu Svetske rukometne federacije, imaće veoma važnu ulogu prilikom dodeljivanja specijalne pozivnice.

Iako nekih konkretnih pravila nema, uglavnom se one daju najjačim federacijama čije reprezentacije nisu uspele da se plasiraju na veliko takmičenje.

Pre dve godine, za učešće na Svetskom prvenstvu u Poljskoj i Švedskoj, dodeljene su dve specijalne pozivnice i tada su obe otišle na adrese najkvalitetnijih evropskih selekcija koje su ispale u baražu – Sloveniji i Holandiji.

U skladu sa tim, za Srbiju je obećavajuća informacija da su se sve favorizovane evropske reprezentacije putem baraža plasirale na Svetkso prvenstvo tako da bi „Orlovi“ najveću konkurenciju trebalo da imaju u Crnoj Gori, Švajcarskoj, Rumuniji i Grčkoj.

Ako bi se isti kriterijum primenio kao pre dve godine, onda bi puleni Borisa Rojevića bili u najboljoj poziciji, s obzirom na to da su na prošlom planetarnom šampionatu bili 11.

U konkurenciji pomenutih zemalja, Srbija je ostvarila najbolji rezultat, a dobra vest je i ta da je IHF dodelio prošlog meseca specijalnu pozivnicu juniorkama Srbije za učešće na narednom Svetskom prvenstvu koje će se održati u junu u Severnoj Makedoniji.

Prva specijalna pozivnica pripala je Sjedinjenim Američkim Državama koje su organizator narednih Olimpijskih igara u Los Anđelesu 2028. godine, a sve u cilju popularizacije rukometa.

O drugoj će se odlučivati u nardne dve nedelje, a Srbija je sigurno među dva favorita i da je dobije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari