Programiranjem do bržeg razvoja 1Foto: Danas

Kako bi pripremila učenike Srednje škole „Miloje Vasić“ iz Velikog Gradišta za ulazak u digitalni svet sutrašnjice, profesorka računarstva i informatike Biljana Lukić organizuje različite događaje vezane za programiranje i razvoj digitalnih kompetencija.

Tako i ove godine, tokom Evropske sedmice programiranja (Code Week), koja traje od 6. do 21. oktobra 2018. godine, u ovoj školi su realizovane IT radionice sa izuzetno trendovskom tematikom. Ove godine podržavaju ih Ministarstvo prosvete i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Udruženje profesora informatike Srbije, inicijativa „Digitalna Srbija“, fondacija „Petlja“…

– Događaji su osmišljeni tako da pokažu mladim ljudima koliko programiranje može biti zabavno i na koji način može pomoći u ostvarivanju i primeni ideja, kaže profesorka Lukić i dodaje da je broj učesnika ovih radionica oko 70 đaka, u potpunoj rodnoj ravnopravnosti, kao i da i time Srednja škola „Miloje Vasić“ promoviše obrazovanje za 21. vek.

U okviru inicijative Meet and Code koja ima za cilj da upozna mlade ljude sa svetom tehnologije i programiranja, a podržava digitalne i programerske događaje u brojnim zemljama profesorka Lukić je organizovala dve radionice za svoje učenike: „Learn programing to get a job“ i „Jezik budućnosti“. Učenici 1, 2. i 3. razreda ove škole upoznali su se sa kodiranjem u HTML (HyperText Markup Language) jeziku za označavanje hiperteksta namenjenom opisu veb stranica kao i sa Javascript programiranjem kako bi razvili interesovanje za programiranje, logičko i algoritamsko razmišljanje na putu ka boljem obrazovanju i zaposlenju. Osim programerskih veština, učesnici ovih događaja razvijali su veštine kao što su saradnja, timski rad, razumevanje i rešavanje problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari