Proizvođači mleka prvo su se prekrstili pa onda prosuli količine koje su doneli u šabačku kanalizaciju 1Nezadovoljni stočari prosipaju mleko na protestu u Špacu Foto: K.V. /Danas

Mlekari u Šapcu najavili protestnu vožnju na dan izbora, trećeg aprila, ako država ne ispuni njihove zahteve. Protestu su se pridružili i proizvođači iz Valjeva, Koceljeve, Loznice, Bogatića i Srema, koji su nezadovljni otkupnom cenom mleka, koja se kreće između 35 i 45 dinara. Protest je podržao i Zlatko Kokanović iz Udruženja „Ne damo Jadar“ i žitelji Gornjih Nedeljca.

Predsednik Upravog odbora Udruženja proizvođača mleka Mačvanskg okruga Goran Vasić pozvao je mlekare da se prekrste pre nego što krenu sa prosipanjem mleka u kanalizaciju, u glavnoj gradskoj ulici u Šapcu, jer je to greh, ali je istakao da je greh i ono što država radi sa njima.

„Više je od godnu dana od kako su krenuli problemi sa rastom cena stočne hrane i mi smo upozoravali državu i Ministarstvo poljoprivrede da se nešto preduzme u zaštiti proizvođača mleka, jer smo najugoroženija populacija, kada je u pitanju stočarstvo. Mlekare tvrde kako one ne mogu da poskuplju cenu mleka u trgovinskim lancima sve do izbora. Mi ne možemo da čekamo izbore, naše krave svaki dan troše velike količine hrane i prave nam gubitke. Ko god da dobije izbore, imaće probelem, jer neće imati krave, neće imati ni mleka“, rekao je Vasić za Danas.

Proizvođači mleka prvo su se prekrstili pa onda prosuli količine koje su doneli u šabačku kanalizaciju 2
Goran Vasić, predsednik UO Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga

On je istako da ovo nije politički skup, ali jeste protest protiv agrarne politike koju je vodila ova vlast.

„Pre svega mislimo na ministra Nedimovića koji ni jedno jedino obećanje do sada nije ispunio. Imali smo i direktne razgovore sa njim, međutim sve što smo predlagali ispred Udruženja, ništa nije uvaženo“, obajasno je Vasić.

Prolaznici koji su se zatekli u pešačkoj zoni, uglavnom su bili iznenađeni onim što vide.

Šapčanka Silmana Erčić rekla je za Danas da smatra da ne treba prosipati mleko, već da ga treba podeliti.

„Neko bi želeo mleko a oni hoće da prosipaju. Jeste mala cena, pored svih skupoća, plaća se porez, đubrivo, seme i seno. A sad još nema ni goriva, toliko me sve ovo boli, neka daju nekome ko želi čašu mleka“, rekla je kroz suze Erčić.

Proizvođači mleka prvo su se prekrstili pa onda prosuli količine koje su doneli u šabačku kanalizaciju 3
Silmana Erčić Foto: K.V /Danas

Milanka Vraštanović koja je prolazila u trenutku dok su stočari prosipali mleko, kazala je za Danas, da razume njihvo nezadovoljstvo i da svi mi, kako je istakla, živimo od seljaka.

Proizvođači mleka prvo su se prekrstili pa onda prosuli količine koje su doneli u šabačku kanalizaciju 4
Milanka Vraštanović Foto: K.V. /Danas

„Da nije njih ne bi ni pojeli ni popili, a sramota je da to mleko bude tako jeftino. U prodavnici kad ga kupiš, pola vode i košta oko 100 dinara“, istakla je Vraštanović.

Poljoprivrednik iz Badovinaca, predsednik Skupštine Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga Milan Pajić, rekao je obraćajući se prisutnima, da njegovo domaćinstvo dnevno proizvede 1.000 litara mleka, ali da on i njegova porodica od toga ne mogu dostojanstveno da žive.

Proizvođači mleka prvo su se prekrstili pa onda prosuli količine koje su doneli u šabačku kanalizaciju 5
Milan Pajić, Udruženje proizvođača mleka MO Foto: K.V. /Danas

„Ovo nije politički skup. Mi se ovde borimo za sebe. Borimo se protiv vlasti koja je nametnula sve ovo, borimo se protiv opozicije koja nas ne podržava ni najmanje, pa ćemo se boriti i protiv svih onih koji žele da piju mleko na našu štetu. Zato pozivam sve savesne građane i sve koji zavise od proivođača mleka, fabrikante stočne hrane, veterinare, matične službe, da nas podrže. Ne prosipamo mleko zato što smo bahati, već da ljudima predočimo našu situaciju. Posle ovoga, ako budemo morali, krenućemo u radikalnije mere“, kazao je Pajić.

Proizvođači mleka prvo su se prekrstili pa onda prosuli količine koje su doneli u šabačku kanalizaciju 6
Zlatko Kokanović, Udruženje „Ne damo Jadar“ sa žiteljima Gornjih Nedeljca u Šapcu Foto: K.V. /Danas

Zlatko Kokanović iz Udruženja „Ne damo Jadar“ sa nekolicinom žitelja Gornjih Nedeljca, došao je u Šabac da bi podržao protest mlekara.

„Rekao sam ministru Nedimoviću još pre par meseci da ako ne dignu do proleća cenu mleka bar na 60 dinara, završili su sa mlečnim govedarstvom u Srbiji. Ali to nije interes određenih tajkuna, koji uvoze mleko u prahu. Uvezu kilogram, naprave osam litara i prodaju ga i prave zaradu“, rekao je Kokanović.

Ukoliko država ne bude reagovala na zahteve mlekara i povećala cenu mleka za 30 dinara po litru, ali i intervenisala plasmanom kukuruza iz robnih rezervi, trećeg aprila na dan izbora, biće organizovana protestna vožnja ne samo proizvođača mleka, već svih nazadovoljnih poljoprivrednika širom Srbije, upućeno je sa skupa u Šapcu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari