Dobra hidrološka situacija u minulom mesecu doprinela je da Hidroelektrana „Đerdap 1“ u septembru proizvede 20 odsto više električne energije od plana za septembar i Elektroprivredi Srbije isporuči 305 miliona kilovat-časova električne energije umesto planiranih 250 miliona kilovat-sati.

Plan za ovaj period u godini u potpunosti je ispunjen, budući da je prva dunavska elektrana za proteklih devet meseci 2013. godine proizvela 4,388 milijardi kilovata električne energije.

U dunavskoj hidrocentrali kod Kladova, a po završetku revitalizacije, priključen je obnovljeni hidroagregat A4. Prema rečima nadležnih, instalisana snaga hidroagregata povećana je za 10 megavata, a radni vek produžen za naredne tri decenije. Navode takođe da će revitalizacija u HE „Đerdap 1“ biti nastavljena s početkom idućeg meseca, s obzirom da je za 1. novembar planirano zaustavljanje hidroagregata A5. Kako je u međuvremenu završeno sklapanje statora glavnog generatora, radovi u revitalizaciji biće kraći za dva meseca, a započeti su i radovi na zameni blok trafoa broj 3 koji je u funkciji 40 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari