Projekcija filma užičkog Crvenog krsta „Na pravom putu“ u Kraljevu 1Foto: Crveni krst Užice

Film užičkog Crvenog krsta „Na pravom putu“ publika u Kraljevu moći će da pogleda u petak, 12. maja, od 11 časova u Multimedijalnom centru MR KVART.

Projekciji će prisustvovati volonteri i profesionalci iz oko 35 organizacija Crvenog krsta u Srbiji, kao i učenici srednjih škola u Kraljevu.

Igrani film je nastao 2019. godine u produkciji Crvenog krsta Užice, u okviru  programa „Promocija humanih vrednosti“, čiji cilj je prevencija vršnjačkog nasilja.

Ukazujući na potrebu smanjenja nasilja među mladima, film promoviše  toleranciju, nenasilnu komunikaciju, rodnu ravnopravnost, prevenciju diskriminacije i nasilja u elektronskim medijima.

Projekcija filma užičkog Crvenog krsta „Na pravom putu“ u Kraljevu 2
Sa snimanja/Foto: Crveni krst Užice

U filmu, koji je režirao Vladimir Kurćubić, po scenariju Aleksandra Ševrta, igraju Aleksandra Manasijević, Dušan Radojičić, Branislav Ljubičić, Tijana Karaičić, Sergej Trifunović, Slobodan Ljubičić, Divna Marić, Radomir Lazarević, Momčilo Murić, Nikola Smiljanić, Janko Radišić, Ivana Milčanović, Andrijana Ševrt i Matija Nikolić.

U snimanju filma bilo je uključneo više od 200 ljudi koji su se, kao i kompletna autrorska ekipa, odrekli honorara i rado se odazvali poziv da podrže taj humani projekat.

Projekcija filma užičkog Crvenog krsta „Na pravom putu“ u Kraljevu 3
Foto: Crveni krst Užice

To je peti film koji je nastao u produkciji užičkog Crvenog krsta. Prvi je bio „Skok“ (2006) o prevenciji bolesti zavisnosti, potom „Beli anđeo“ (2010) koji motiviše ljude da postanu dobrovoljni davaoci krvi, „Alisa u zemlji čuda“ (2007) o zloupotrebi psiho-aktivnih supstanci, kao i kratkometražni film „Ne gazite tuđe snove“ (2012).

Osim toga, humanost i dobrotu, užički Crveni krst promoviše i kroz pozorišnu umetnot, pa je 1999. godine osnovao malo pozorište „Duga“.

„Želja  volontera i zaposlenih  u Crvenom krstu je da humane ideje dr Vladana Đorđevića, osnivača Crvenog krsta Srbije, približi  mladima i da na savremen i kreativni način prenose edukativne poruke“, poručuju iz te užičke humanitarne organizacije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari