Projekcija filma "Zemlja znanja" i diskusija u KC Grad 1

Kulturni centar Grad organizovaće danas od 18 i 30 časova projekciju filma „Zemlja znanja“, a nakon filma biće otvorena diskusija o značaju studentskih protesta i blokada, borbi za besplatno obrazovanje, direktnoj demokratiji, sličnostima i razlikama između studentskih protesta u Hrvatskoj i Srbiji…

U aprilu 2009. godine, studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu preuzimaju kontrolu nad fakultetom. Od Vlade Republike Hrvatske zahtevaju ukidanje svih oblika plaćanja visokog obrazovanja. Tokom blokade fakulteta studenti sve odluke donose metodom direktne demokratije u okviru Plenuma, tela sačinjenog od više stotina studenata.

Film „Zemlja znanja“ (2011), u režiji Saše Bana (65’), dokumentuje 35 dana blokade fakulteta i prikazuje na koji način su studenti donosili odluke, kako su mediji pratili ova dešavanja i kako su se vlasti odnosile prema studentskim zahtevima.

Iako najvažniji zahtevi studenata koji su pokrenuli ovu blokadu nisu bili ispunjeni, ona je poslužila kao inspiracija i kao važna lekcija za naredne generacije studenata i aktivista ne samo u regionu, već i šire.

Pamflet pod nazivom „Blokadna kuharica: ili kako je izgledala blokada Filozofskog fakulteta u Zagrebu“ preveden je na nekoliko jezika i može se pronaći na sledećem linku:

https://www.blockadedocumentary.net/materijali/blokadna_kuharica.pdf

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari