Prolećni festival zdravlja u Domu Vojske 12. i 13. aprila 1Foto: Fonet/Dragan Antonić

Pod sloganom „Za zdravo potomstvo”, 12. i 13. aprila u Domu Vojske Srbije (Ul. Braće Jugovića 19) u Beogradu, biće održan 17. Prolećni festival zdravlja.

Posetioci bez zdravstvene knjižice i čekanja moći će da provere svoje zdravlje, da čuju predavanja o aktuelnim temama iz oblasti medicine i posavetuju se sa lekarima.

Vaskularni hirurzi VMA će obavljati preglede vena zainteresovanim posetiocima. Psihijatri i psiholozi Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević” testiraće građane na anksioznost, depresiju i demenciju, dok će im lekari domova zdravlja meriti pritisak, visinu i težinu. Nutricionisti Udruženja „Stanimo na vagu” savetovaće posetioce oko načina ishrane i određivaće im bodi mas indeks, dok će predstavnici Udruženja za borbu protiv dijabetesa „Plavi krug” meriti nivo šećera u krvi.

Brojne privatne ordinacije će takođe obavljati preglede poput očnog pritiska, stanja minerala i vitamina u organizmu, savetovanje o alergijama…

Na manifestaciji učestvuju domovi zdravlja, državne i privatne ordinacije, bolnice i apoteke, farmaceutske kuće, fitnes, velnes i banjski centri, udruženja pacijenata, svi oni koji se bave zdravom ishranom i kozmetikom.

Svako će naći nešto interesantno za sebe. Na svakih pola sata na bini će se smenjivati programi vežbanja, nastupi dečijih plesnih klubova, masaže, radionice za mlade i promocije knjiga. Zanimljive su tribine o važnosti vakcinacije, glaukomu kao tihom kradljivcu vida, zdravoj ishrani u prevenciji dijabetesa, tegobama sa srcem, prevenciji i lečenju karcionoma, načinima za prevazilaženje stresa, najsavremenijim procedurama za negu lica i tela,” istakla je dr Mirjana Mićović, predsednica Organizacionog odbora festivala.

Zdravstveni radnici će i ovoga puta moći besplatno da prisustvuju na nekoliko akreditovanih predavanja i dobiju bodove za obnavljanje licence.

Biće održane i degustacije zdravih proizvoda i upoznavanje posetilaca sa proizvodima i uslugama izlagača.

Za mališane će biti organizovan „Dečji kutak” i „Bolnica za medvediće”, gde deca mogu da donesu omiljene igračke na „preglede”, da razgovaraju sa medicinarima i studentima i razbiju strah od „belih mantila”. Imaćemo i „Apoteku za medvediće”, gde će biti prisutni studenti farmacije. Značajna su predavanja za mlade posvećena novim merama populacione politike i važnosti očuvanja reproduktivnog zdravlja, na kojoj će govoriti profesor dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka u Vladi Srbije, kao i ono koje će biti posvećeno borbi sa bolestima zavisnosti i polno prenosivim infekcijama. Mladi će moći da uče iz stripa Pavla Zelića, iz Agencije za lekove i medicinska sredstva, kako da prepoznaju falsifikovane lekove,” naglasila je dr Mima Fazlagić, direktorka festivala.

Festival će biti otvoren od 10 do 20 sati, a ulaz je besplatan. Glavni promoter festivala je doktorka Nada Macura.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo zdravlja, Sekretarijat za zdravstvo Grada Beograda, Lekarska komora Srbije, Olimpijski komitet, Sportski savez, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije, Crveni krst Srbije, Privredna komora Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari