Promocija knjige o počasnim građanima Zrenjanina 1Foto:M.P./Danas

Ko su sve počasni građani Zrenjanina a ima ih jedanaest otkriva istoričar dr Filip Krčmar u svojoj knjizi „Počasni građani Velikog Bečkereka, Petrovgrada i Zrenjanina (1858 – 1994)“ čija promocija će biti održana u Zrenjaninu u sali Mesne zajednice „Veljko Vlahović“ na Bagljašu u četvrtak, 23. februara, sa početkom u 19 časova.

Prvi, danas poznati počasni građani Velikog Bečkereka bili su Johan Vencel Derfel, upravnik Velikobečkerečkog okruga (čiji će sin Rudolf rođen u Bečkereku postati poznati Praški pronalazač i univerzitetski profesor) i carsko-kraljevski kapetan Karl Rajmicer fon Rajmictal 1858. godine.

O svemu ovome veoma detaljno i potkrepljeno sačuvanim dokumenima i građom iz istorijskih arhiva i periodike piše u svojoj novoj knjizi „Počasni građani Velikog Bečkereka, Petrovgrada i Zrenjanina“ istoričar dr Filip Krčmar, koji proučava prošlost Banata i Zrenjanina, kulturnu istoriju Habzburške monarhije i istoriju Podunavskih Švaba.

„Dugo se verovalo da su počasni građani bili Uroš Predić i Milan Stojadinović, smatrani su počasnim građanima ali oni to nisu bili. Nema utemeljenja u poznatim i dostupnim dokumentima da su imali počasni status građana“, objasnio je nadavno za Danas dr Filip Krčmar.

Kako kaže, jedina ličnost kojoj se nisu rušili spomenici i menjali nazivi ulica je Pupin. O Pupinu se do sada najviše pisalo, njegov značaj za sve vlasti bio je neupitan a kultura sećanja najviše negovala u odnosu na ostale počasne građane kako beleži lokalna istoriografija. On je i za komuniste bio neupitan.

 

Knjiga „Počasni građani Velikog Bečkereka, Petrovgrada i Zrenjanina 1858-1994“ sadrži dve celine, hronološko nabrajanje i biografije nosilaca zvanja počasnih građana i okolnosti njihovog progašenja, dok drugi deo sadrži arhivska dokumenta i novinske članke o sudbini znamenja na počasne građane.

Ova knjiga, čije su izdavanje omogućili Grad Zrenjanina i Pokret Novi optimizam, nastavlja ediciju Udruženja građana „Zrenjanin eksplorativa“ kojom se populariše lokalna zavičajna istorija Zrenjanina i srednjeg Banata.

Do sada su u okviru ovog poduhvata izašle knjige „Od Mletaka do Banata. Tragom Frančeska Griselinija; Zrenjanin. dogodilo se na današnji dan“, Patrijarsi Srpske pravoslavne crkve u Velikom Bečkereku; Nagrada oslobođenja Zrenjanina i Nagrada grada Zrenjanina; Punolestvo Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari