Propablika: Gugl plasirao oglase na sadržaje sa dezinformacijama u Srbiji i BiH 1Foto: Pixabay/PhotoMIX-Company

Kompanija Gugl (Google) usmeravala je prihod od reklama internet stranicama koje šire lažne informacije u Latinskoj Americi, Africi i Evropi, uključujući Srbiju i BiH, navodi se u istraživanju organizacije Propablika.

Kako prenosi Glas Amerike (Voice of America), novinari ove američke organizacije za istraživačko novinarstvo utvrdili su da je Gugl plasirao oglase na veb stranicu televizije ATV iz Banjaluke pošto su joj SAD uvele sankcije.

„Najveća analiza ikada oglasne prakse Gugla na veb stranicama koje nisu na engleskom jeziku otkriva da ovaj tehnološki gigant čini dezinformacije profitabilnim“, navodi se u tekstu Propablike, uz napomenu da to ne rezultira samo zaradom za Gugl, već i prihodima potencijalno vriednim milione dolara za sajtove koji „dezinformišu i nanose štetu javnosti“.

„U Srbiji, Hrvatskoj i Bosni, trima balkanskim državama gde je demokratija krhka, 26 od 30 najproduktivnijih objavljivača lažnih i netačnih tvrdnji u regionu zarađuju novac od Gugla“, navela je Propablika, kojoj je u istraživanju za Balkan pomogla organizacija Raskrinkavanje iz BiH.

Propablika je analizirala gotovo 10.000 aktivnih veb članaka iz tri balkanske države, koje su oni koji proveravaju činjenice označili lažnim od 2019. godine. U trenutku provere, oko 60 odsto članaka je zaradjivalo novac od Gugla, a bavili su širokim dijapazonom tema – od nacionalne politike, preko vakcina, do rata u Ukrajini.

Politika Gugla je da uklanja oglase sa tekstova koji narušavaju pravila. Nakon što ih je kontaktirala Propablika, prekinuli su oglašavanje na najmanje 14 internet stranica koje su novinari označili u svojoj analizi.

Propablika navodi da je pronašla oglašavanje Gugla u tekstovima objavljenim u srpskim medijima: o netačnim tvrdnjama da vlasnici mačaka ne dobijaju korona virus (Blic) i da lubenica leči kancer (B92). Sajt Srbin.info imao je tekst koji navodi da vakcine protiv kovida menjaju DNK ljudi, i poziva na u međuvremenu opovrgnute tvrdnje jednog američkog lekara.

Gugl je plasirao reklame na internet stranici banjalučke Alternativne televizije (ATV), mesecima nakon što joj je Ministarstvo finansija SAD uvelo sankcije u januaru 2022. godine, uz navode da je blisko povezana sa Miloradom Dodikom, koji je takođe sankcionisan „zbog koruptivnih aktivnosti i kontinuiranih pretnji za stabilnost i teritorijalni integritet BiH“.

Između ostalog, američke sankcije podrazumevaju zabranu poslovanja fizičkim i pravnim licima iz SAD sa onima kojima su mere izrečene. Gugl je prestao poslovanje sa ATV-om tek nakon što su ih kontaktirali iz Propablike, ali nisu želeli da komentarišu poslovanje sa ATV-om.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari