Prorektor za nauku Beogradskog univerziteta Branislav Boričić: Rezultat na Šangajskoj listi očekivan 1Foto: Ekonomski fakultet

Plasman Univerziteta u Beogradu među najboljih 500 univerziteta na svetu, prevashodno prema naučnoj kompetenciji, je svakako očekivan rezultat, kaže za Danas Branislav Boričić, prorektor za nauku Beogradskog univerziteta.

– Štaviše, ako se osvrnemo na prethodne godine, veće je iznenađenje što je Univerzitet u Beogradu 2016. i 2017. godine bio među prvih 300 rangiranih, nego što je prošle godine bio ispao iz prvih 500. No, to su sve elementi metodologije rangiranja koji dopuštaju takve oscilacije. Važno je istaći da je Univerzitet u Novom Sadu rangiran među najboljih 1.000, a da su iz regiona sa nama u rangu univerziteti iz Ljubljane i Zagreba. Naši partneri iz evropske alijanse CircleU su svi, takođe očekivano, bolje rangirani od nas. Sve ovo govori i o zavisnosti tog rangiranja od ekonomske moći države i njene dugoročne politike ulaganja u domen obrazovanja i nauke – komentariše Boričić najnoviju Šangajsku listu.

Veliki ovogodišnji uspeh je i svrstavanje čak 13 naučnih oblasti u kojima je Univerzitet u Beogradu među 500 najboljih, ističe prorektor Boričić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari