Prostorije Žena u crnom ponovo napadnute: Muškarac bacio crvenu farbu na vrata 1Foto: Žene u crnom

Nepoznati muškarac predstavljajući se kao poštar, danas oko 14.55 časova ušao je u zgradu u kojoj se nalaze prostorije Žena u crnom i bacio konzervu crvene farbe na ulazna vrata prostorija, koju je prosuo po vratima i po stepeništu.

Iz Žena u crnom ukazuju da se ovaj napad desio u kontekstu obeležavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici i brojnih aktivnosti, koje su organizovale 10. i 11. jula 2022. godine.

„Ovo je za godinu dana još jedan u nizu napada kako na prostorije, tako i na aktivistkinje i aktiviste Žena u crnom. Kontekst u kome se napad desio jeste klima nekažnjivosti koju širi i održava vladajući režim u Srbiji na čelu sa Aleksandrom Vučićem, kako na nivou države, tako i na nivou društva. Smatramo da iza ovog napada koji je izveo nepoznati počinilac legitimišu državne institucije koje dozvoljavaju i doziraju nasilje nad svima onima na koje gledaju kao na političke neistomišljenike“, ističu u Ženama u crnom.

Kako dodaju, ukoliko nadležne institucije i ovog puta ne učine ništa kako bi se napadač identifikovao, a potom i procesuirao svojim nečinjenjem će još jednom pokazati da zatvaraju oči na nasilje kome su Žene u crnom izložene po ko zna koji put, ali i ohrabruju i podstiču nove napade.

Žene u crnom će uprkos svim otvorenim pretnjama i napadima i dalje zahtevati pravdu za žrtve i kaznu za počinioce genocida u Srebrenici i za sve druge zločine počinjene u naše ime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari