Prosvetari dobili prvi deo januarske plate, ali će stvarno povećanje osetiti tek u aprilu 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Zaposleni u obrazovanju danas su primili prvi deo januarske plate sa uvećanom cenom rada za 10 odsto, ali će stvarnu povišicu osetiti tek u aprilu, kada im bude isplaćena zarada za mart.

Razlog je to što su u januaru dva dana, 1. i 2. januar bili državni praznik, za koji se po Zakonu o radu prima naknada zarade, a ona se obračunava kao prosečna vrednost radnog sata za celu prošlu godinu.

– Nekad je bila praksa da budžetska godina počinje sa decembrom i obično je od tada išlo povećanje. Poslednjih nekoliko godina povećanje počinje od 1. januara i puni efekti povišice ne mogu da se vide, jer obično ima dva ili tri dana kada se umesto plate isplaćuje naknada. Zbog toga plata nije veća za 10 odsto nego manje od toga, uglavnom sedam ili osam odsto, ako ne računamo nastavnike koji imaju razredno starešinstvo kojima je ono povećano od 1. januara – kaže za Danas sindikalista Milan Jevtić.

Budući da se i u februaru neće raditi 15. i 16. zbog Dana državnosti i za ta dva dana će se obračunavati naknada zarade, a pun efekat povišice zaposleni će videti sa martovskom platom koju će primiti u aprilu.

Ove godine 8. januar je u većini državnih organa bio neradni, iako ga kao takav ne prepoznaje Zakon o državnim praznicima, već se praznovalo na preporuku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dušan Kokot, predednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije, kaže da nema osnova da se 8. januar računa kao državni praznik i za taj dan ne može da se obračuna prosek primanja iz 2023. godine.

On ukazuje da će zaposleni u školama ostati uskraćeni za 27. januar, koji je ove godine bio u subotu.
Sveti Sava, odnosno Dan duhovnosti se u kalendaru obrazovno-vaspitnog rada vodi kao radni, ali nenastavni dan, a zaposlenima koji su tog dana zbog proslave školske slave bili obavezni da se pojave u školi, taj dan neće biti plaćen, kaže naš sagovornik.

Prekonormni rad se ne isplaćuje tokom praznika i raspusta, pa će i po tom osnovu nekim zaposlenim zarada biti drugačija.

Podsetimo, nakon uvećanja cene rada od 10 odsto, osnovica za obračun i isplatu plate u obrazovanju iznosi 5.004 dinara, a osnovna zarada zaposlenog sa VII stepenom stručne spreme 86.680 dinara.

Od 1. januara povećan je i koeficijent za razredno starešinstvo sa četiri na sedam odsto, odnosno sa 3.139,30 na 6.065,68 dinara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari