Prosvetari pisali Vučičevom šefu kabineta: "Gospodine Kojiću, na koja vrata da zakucamo za odgovor na ovo pitanje?" 1Izvor: Forum srednjih stručnih škola

Posle niza dopisa upućenih na adrese Ministarstva prosvete, Vlade i Skupštine Srbije, Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja, Forum srednjih stručnih škola odlučio je da se obrati Ivici Kojiću, šefu kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Gospodine Kojiću, molimo Vas da nam kažete na koja vrata da zakucamo kako bismo dobili odgovor na jednostavno pitanje: Da li je to tolika tajna, pa mi ne smemo da saznamo ko je i da li je potpisao liste tehnoloških viškova“, navodi se u dopisu Vučićevom šefu kabineta, u koji je Danas imao uvid.

Forum srednjih stručnih škola već osam meseci pokušava da dobije odgovor od nadležnih zašto liste tehnoloških viškova nije potpisala većina reprezetativnih sindikata, što je po Posebnom kolektivnom ugovoru (PKU) za zaposlene u osnovnim i srednji školama i domovima učenika njihova obaveza.

„U članovima Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji se odnose na preuzimanje radnika sa nepunim radnim vremenom, kao i u PKU jasno je navedeno da do 25. avgusta direktori škola treba da dostave školskoj upravi liste zaposlenih za čijim je radom u potpunosti ili delimično prestala potreba u tekućoj školskoj godini, kao i u prethodnom periodu i listu zaposlenih koji su zasnovali radni odnos sa nepunim radnim vremenom, kao i listu slobodnih radnih mesta, koja treba da bude potpisana od strane ovlašćenih predstavnika reprezentativnih sindikata škole“, podsećaju iz Foruma.

Međutim, kako tvrde, škole su u većini slučajeva, ne poštujući socijalne partnere, poslale liste bez potpisa i bilo kakve provere i konsultovanja reprezentativnih sindikata škole.

Samim tim, tvrde iz Foruma, te liste su nelegitimne i nelegalne i otvaraju prostor za korupciju i razne malverzacije.

Forum srednjih stručnih škola je apelovao na Ivicu Kojića da im kaže da li postoje neka vrata na koja mogu da zakucaju kako bi saznali istinu i kako bi pravda bila zadovoljena, a oni koji su svesno kršili zakon snosili punu krivičnu, prekršajnu, materijalnu i disciplinsku odgovornost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari