Prosvetni radnici na KiM već drugi mesec bez plata uprkos uplaćenim zaradama 1Foto: Shutterstock/okanozdemir

Prosvetni radnici u više srpskih sredina na Kosovu i Metohiji drugi put u poslednjih mesec dana u redovima ispred filijala Poštanske štedionice čekaju pokušavajući da podignu uplaćene zarade iz budžeta Vlade Srbije.

Na bankomatima para nema, a na šalterima na severu KiM mogu da podignu do 10.000 dinara, i to dok zalihe para budu trajale, prenosi RTS.

Centralne vlasti u Prištini duže od mesec dana ne dozvoljavaju distribuciju dinara na Kosovo i Metohiju. Pogođeni su mnogi pojedinci koji plate i druga primanja dobjaju iz budžeta Vlade Srbije, ali i institucije, te zdravstvo i školstvo.

Učiteljica Katarina Petronijević ističe da im je mnogo teško, da u njenoj porodici samo ona radi i da mora da izdržava celu porodicu. Dodaje da je teško i otići po zarađeni novac u centralnu Srbiju, da se na prelazima čeka.

„Ali i to nije rešenje, ne može se svakog meseca otići po novac u centralnu Srbiju. Neko mora, međunarodna zajednica, neko mora da pogleda i posluša ovaj napaćeni narod. Ne živimo ko sav normalan svet, mi smo građani drugog reda. Ako neko može da nam pomogne, mislim da je nama sada najpre da dobijemo i tu neku pomoć”, dodaje Petronijevićeva.

Profesorka Snežana Vulićević podseća da je drugi mesec kako nisu u mogućnosti da podignu uredno zarađene plate.

“Nama mlađima je možda i lakše da odemo do Raške, ili Novog Pazara da podignemo novac, ali šta je sa penzionerima, primaocima socijalne pomoći. Njima je možda svaki izlazak iz kuće težak, još da čekaju u redovima. To su redovi od ujutru do kasno popodne dokle radi banka. To se svakako odrazilo na naš život, sve je teže da se izmire računi, kupe namirnice, u školi već nedostaje higijenskih sredstava, pa čak i krede“, kaže Vulićevićeva.

Ističe da zbog zabrane Prištine nisu u mogućnosti da nabave ono što je potrebno.

„Ja se iskreno nadam da će uskoro nešto da se reši, jer ovo je sve gore i gore i nema nekog poboljšanja”, navela je Vulićevićeva.

Zabrana dostavljanja i korišćenja dinara važi od 1. februara, od kada je stupila na snagu uredba centralne banke u Prištini, kojom se evro uvodi kao jedina valuta za plaćanje na Kosovu i Metohiji.

U srpskim sredinama južno od Kosovske Mitrovice dinara na bankomatima i šalterima Pošte nema danima.

Dijalogom u Briselu, predstavnici vlasti u Prištini i Beogradu još nisu pronašli rešenje za korišćenje dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari