Svrgnuti predsednik Hondurasa Manuel Zelaja rekao je juče da će se sutra vratiti u svoju zemlju i preuzeti vlast od pučista koji su ga proterali. Zelaja je zatražio od vojske, koja je izvršila puč, da ukloni barikade i prekine obračun s nekoliko hiljada njegovih pristalica koji su se u ponedeljak uveče okupili ispred zgrade Skupštine Hondurasa.

U neredima je povređeno više desetina ljudi, a uhapšeno je najmanje 38. Vojska i policija morali su da upotrebe suzavac kako bi rasterali demonstrante. Demonstranti su prilikom povlačenja na pripadnike snaga bezbednosti bacali kamenice i flaše. Zelaja je kazao da je u neredima povređeno više od 150 ljudi, a 50 je uhapšeno, ali je dodao da nema tačne podatke jer nije na licu mesta.

„U ime boga, u ime naroda, prestanite sa represijom nad ljudima. Ako narod želi da pokaže šta oseća, nemojte primenjivati silu“, poručio je Zelaja vojnim liderima u Hondurasu. On je rekao da će prihvatiti ponudu generalnog sekretara Organizacije američkih država Hosea Migela Insulsa, koja okuplja latinoameričke zemlje, da zajedno s njim dođe u Honduras i posreduje u vraćanju demokratskog poretka u zemlju.

Svrgnuti predsednik kazao je da želi da se vrati u zemlju sutra jer želi da sačeka sednicu Generalne skupštine UN, od koje će zatražiti podršku. „Vratiću se u četvrtak u Tegusigalpu i tražim podršku od svih koji smatraju da imam pravo da završim svoj predsednički mandat koji ističe naredne godine“, izjavio je Zalaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari