Protest akademske zajednice zbog uređivačke politike RTS-a 29. februara 1Foto: Beta/Milan Obradović

Predstavnici dela akademske zajednice su danas najavili protest zbog odsustva reakcije Radio-Televizije Srbije (RTS) na zahteve za promenu njene uređivačke politike koju smatraju lošom, i smenjivanje vrha rukovodstva tog javnog servisa.

Protest zakazan za iduću subotu, 29. februar, na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

Naučni savetnik Instituta za fiziku Slobodan Prvanović rekao je novinarima ispred zgrade RTS-a da se na osnovu dva zahteva javnom servisu i odsustva reakcije na njih može konstatovati da ta kuća ne služi građanima već vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS).

„Na taj način RTS omogućava SNS-u da ostane na vlasti. Mi smo pozvali SNS da se izjasni o našem zahtevu za promenu uređivačke politike javnog servisa i oni su se oglušili, a to znači da njima ova medijska kuća služi da bi ostali na vlasti“, kazao je Prvanović.

Profesorka emerita na Univerzitetu umetnosti u Beogradu i Univerzitetu u Novom Sadu Irina Subotić kazala je da je javni servis izgubio legitimitet zato što se ne obraća gradjanima i ne pokriva važne teme.

Subotić je istakla da je RTS gradjanima onemogućio da dobijaju pune i tačne informacije.

Redovni profesor Instituta tehničkih nauka SANU Dragan P. Uskoković ocenio je da RTS „traljavo“ obavlja svoj posao.

Ukazao je da više desetina hiljada ljudi godišnje napusti Srbiju i ocenio da se to ne dešava zbog loših uslova za rad u zemlji.

„To se dešava zbog podeljenosti u društvu: na jednoj strani imate one koji mogu da rade šta hoće, a na drugoj neki ne mogu ništa da rade“, kazao je on.

Na najavljenom protestu, za koji ističu da će biti gradjanski, a ne politički, govoriće predstavnici akademske zajednice Slobodan Prvanović, Irina Subotić i naučni savetnik Instituta za medicinska istraživanja Vladan Čokić, kao i predsednik Nezavisnog udružena novinara Srbije Željko Bodrožić i novinari Gordana Suša i Rade Radovanović.

Nakon skupa na Trgu Nikole Pašića najavljen je odlazak do zgrade Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici gde će toj medijskoj kući uručiti Zakon o javnim medijskim servisima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari