Na protestu ispred RTS-a emitovan spot protiv Rio Tinta, posle spota šetnja do Vlade (FOTO) 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Ispred zgrade Radio-televizije Srbije u Takovskoj večeras se održan protest više stotina građana zbog odbijanja javnog servisa da pusti spot Inicijative „Kreni-promeni“ protiv kompanije Rio Tinto i iskopavanja litijuma u Jadru. Posle emitovanja spota na otvorenom, okupljeni su krenuli do Vlade Srbije gde je protest završen.

Kako javlja reporter N1, okupile su se stotine građana, a i sami organizatori naveli su da su iznenađeni brojem učesnika.

Direktor Kreni-promeni Savo Manojlović izjavio je večeras da, ako građani ne mogu da vide reklamu protiv Rio Tinto na RTS-u, gledaće je po društvenim mrežama i plakatima sa QR kodom kojima će biti izlepljena i Vlada Srbije.

Manojlović je na protestu ispred zgrade RTS-a, koji je organizovan nakon što je medijski javni servis odbio da emituje reklamu protiv Rio Tinta za čiju su izradu i emitovanje novac prikupili gradjani malim donacijama, pozvao prisutne „da se u jednoj koloni prošetaju do vlade Srbije“ i tamo nastave protest, tako što će izlepiti plakate sa reklamom i QR kodom za njeno preuzimanje.

On je ispred RTS-a rekao da je reklama snimljena zato što na javnom medijskom servisu nije moglo da se čuje drugačije mišljenje o podršci vlasti kompaniji Rio Tinto i njenim namerama za otvaranje rudnika litijuma.

Manojlović je dodao da će se „Srbija braniti u Jadru“ i da je povodom toga snimljena reklama.

„Sa malim donacijama 1.000 ljudi je dozvolilo da se snimi jedna reklama i da se pošalje jasna poruka, koja će pokazati da RTS ne može da sakrije istinu. Podelićemo reklamu po društvenim mrežama, izlepićemo Srbiju. Poslaćemo jasnu poruku – ovo je naša zemlja, ovo je naša reklama, Rio Tinto marš sa Drine. Pred nama je bitka za vodu i vazduh, pred nama je bitka za istinu“, rekao je Manojlović.

On je dodao da je protest zakazan tri dana nakon što iz RTS-a nisu odgovorili nakon što su ispunjene sve zakonske pretpostavke za emitovanje reklame, i „nakon što su ih slali po kancelarijama u kojima nije bilo nikoga“.

Izvršna direktorka „Kreni – promeni“ Marina Pavlić je rekla da su uspeli da za četiri dana malim donacijama prikupe traženi novac za reklamu protiv Rio Tinta, po ceni od 7.000 do 11.000 dinara za jedan sekund, dok je kompanija Rio Tinto za reklamu koja je emitovana na RTS, po istim cenama, plaćala „pola miliona dinara samo u jednom terminu puštanja“.

„Mi nismo došli da ih molimo, već da platimo reklamu koji su tražili, koji ste svi vi zajedno sa nama sakupili. Tražimo naše gradjansko pravo da se reklama pusti. U samo 30 sekundi u jednom danu neće da dozvole da se naš glas čuje“, kazala je Pavlić.

Na protestu ispred RTS-a emitovan spot protiv Rio Tinta, posle spota šetnja do Vlade (FOTO) 7
Foto: FB/ Kreni Pokreni/Screenshot

Ispred glavnog ulaza u zgradu RTS po prvi put je emitovana reklama koju je ta televizija odbila da emituje, a okupljenima su se obratili i glumci Jelena Supljanin i Viktor Savić koji se pojavljuju u reklami protiv Rio Tinta.

Okupljeni na protestu su se nešto pre 20.00 sati u koloni uputili ka Vladi Srbije.

Improvizovani bioskop

Na licu mesta postavljen je štand, na kome je okupljenim građanima deljen flajer zašto ne želimo „Rio Tinto“ u Srbiji.

Kako javlja reporter N1, ispred RTS je postavljena jedna improvizovana bina sa video bimom i nekoliko stolica –  improvizovani bioskop. Tu će biti emitovana reklama, koja je i nastala kao reakcija na reklamu Rio Tinta koja je emitovana na javnom servisu i na drugim medijima.

Građani nose transparent „RTS i AV su sluge Rio Tinta“, javlja portal Nova.rs.

Na protestu ispred RTS-a emitovan spot protiv Rio Tinta, posle spota šetnja do Vlade (FOTO) 8
Foto: FB/Kreni Promeni/Screenshot

Savo Manojlović iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i iniicjative Kreni-promeni upozorio je da su ispred RTS i mladići koji bi mogli da provociraju i pozvao okupljene da ostanu smireni, a policija da reaguje ukoliko bude provokacija.

Manojlovič: Nekada se govorilo lažeš kao pas, a danas lažeš kao RTS

„Nekada se govorilo lažeš kao pas, a danas lažeš kao RTS. Da li ćete verovati onima koji su ćutali nakon što je 21 dan Aleksandar Obradović čamio u zatvoru dok niko nije znao. Da li ćete verovati tim ljudima koji ćute za Obradovićevu sudbinu. Ova televizija ne zna da se desilo rušenje u Savamali, da je jedan čovek stradao nakon toga. Ne postoji slučaj dvojice policajaca, koje vlast razvlači, jer su žrtvovali život otkrivajući najveću plantažu marihuane u Evropi“, rekao je Manojlović na protestu.

Ranije danas glumci Jelena Stupljanin i Viktor Savić koji su učestvovali u snimanju reklame protiv Rio Tinta rekli su u Danu uživo na televiziji N1,  „ovo nije politička borba“.

„Mnogo je važno da mi svi shvatimo da ovo nije politička borba, ovo je iznad politike. Ovo je kao kad reprezentacija igra – nije bitno da li navijaš za Zvezdu ili Partizan“, kaže Savić.

Stupljanin je dodala da je podneta tužba protiv RTS.

RTS traži oglasnu deklaraciju

Radio-televizija Srbije saopštila je ranije danas da spot protiv kompanije Rio Tinto udruženja Kreni-Promeni nije emitovan na RTS jer uz oglasnu poruku nije dostavljena oglasna deklaracija, kako je predviđeno Zakonom o oglašavanju.

 Zbog ovoga je „konstatovano da nisu ispunjeni formalni uslovi za emitovanje predmetne oglasne poruke“, navodi se u odgovoru RTS udruženju, koje je optužilo javni servis za cenzuru.

„Ističemo da RTS ima dobru volju da emituje predmetni spot – oglasnu poruku, uz ispunjavanje svih uslova i to dostavljanje uredno popunjene oglasne deklaracije, u skladu sa Zakonom o oglašavanju, kao i Cenovnikom emitovanja EPP broj 1027 od 3.3.2021. godine, čiji su sastavni deo Opšti uslovi pružanja marektinških usluga, kao i dostavljanje prateće dokumentacije koja potvrđuje navode koji čine sadržinu predmetne oglasne poruke, a kako bi oglasna poruka bila u skladu sa članom 6. Zakona o oglašavanju“, kažu iz RTS.

Nakon uvida u dostavljenu dokumentaciju, RTS će po proceduri izvršiti procenu o tome da li oglasna poruka ispunjava sve uslove propisane zakonom, podzakonskim aktima i internim aktima RTS-a, koji uređuju pravila oglašavanja, te na osnovu toga doneti odluku o emitovanju predmetne oglasne poruke, dodaje se.

Manojlović kazao da su ispunjeni svi zakonski uslovi kod izrade reklame, kao i da su poštovani protokoli RTS-a.

Ovo udruženje pokrenulo je i peticiju protiv iskopavanja litijuma „Stop rudniku litijuma Rio Tinto: Marš sa Drine“, koju je potpisalo više od 144 hiljade grašana, a cilj je 200.000 potpisa. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari