Protest ispred SANU: Akademici da reaguju zbog izjave Kostića o Kosovu

Ostavite komentar


  1. Okupila se šačica dobrovoljnih davalaca tudje krvi i manupulatora. Predsednik Kostić je samo rekao to da Kosovo danas nije de facto naše. A to je činjenica. Ako nije, zašto Đurković i družina ne održaše svoje govore u Prištini. Ili ako nije istina zašto predsednik Vučić traži dozovlu da poseti Kosovo od prištinskih vlasti? I kako to da nasledniku Marka Djurića koji u ime srpske vlade brine o Srbima na Kosmetu juče zabraniše ulazak na Kosovo? Zna Kostič odlično čiji je Kosmet u istorijskom pogledu i čiji su srpski spomenici na Kosmetu. O tome je više puta govorio i delom pokazao svojim radom na tom pitanje (izložbe o srpskom ansledju na Ksometu u SANU, zbornici radova, zajednički projekti sa srpskim Univerzitetom u KM itd). Ali fakta su fakta. Moćne sile koje kreiraju svetsku politiku ne haju za istoriju.

      1. Kakve to veye ima sa ovom temom? I Kostić’je išao kao lekar na oba ratišra. A decenijama mu nude posao najugledniji američki ie evropski univeziteti i klinike. Nedavno ej bojavljena svetska rang lista naučnika na kojoj je on vrlo visoko, kao jedan od svega 10 naših naučnika na listi. Ali ipak je ostao ovde sa svojim narodom. I sa dmu šačica manipulatora drži lekcije, koja nije ni videla Kosovo. A čovek je samo reako golu istinu, da Kosovo sada de jure nije naše. Čak ni to nije lično rekao nego je novinarka N1 postavila pitanje citirajući slobodno njegovu izjavu iz 2015.

      2. Dali treba još neko da pogine da odbrani Jorgovanku Tabaković i još masu koji su prodali sve i pobegli u Srbiju. Mućni malo. Sad je Kostić kriv za naše neznanje.

      3. Dejan ima pravo. Tamo su poginuli Srbi kojima je poruceno : Srbi, idemo u rat ! Neki ćete i da poginete. A neki ćemo da se vratimo !

    1. Svi vi bi dali Kosovo ne zato sto mislite da nije srpsko vec zato sto bi imali vecu materijalnu korist ako ono nije srpsko. Sramota da vas je. Da li bi ste tako dali svoje stanove, zene, vile i svoje pare? Ne bi sigurno. Pa zasto onda hocete da prodate nesto sto vecina ovog naroda smatra svojim. Prodajte svoje a ne tudje a Kosovo ostavite delu ovog naroda koji je stvorio sve ovo sto imate i neodgovorno koristite. I koji ima obavezu prema svojim potomcima a ne kao vi samo prema svojoj g…

  2. Pa čovek je u pravu. Kosovo i de jure i de facto nije u sastavu Srbije. Da jeste, valjda bi ga premijerka Srbije posetila jednom u 5 godina?

    Ahtisari je imao mandat UN-a da reši kosovski status i većina članica UN-a su priznale njegovo rešenje o nadziranoj neovisnosti. Međunarodni sud pravde pak na zahtev je Srbije ocenio da Kosovo ne krši međunarodno pravo. Čak se i Putin, kad je pripojio Krim, pozvao na kosovski slučaj kako bi legitimizovao aneksiju.

    Da je Srbija bila pametnija, priznala bi Kosovo pre desetak godina. Danas bi verovatno sa Kosovom bila u EU, a time bi i nestale granice između dve države.

    1. To što si ga ti priznao mačku o rep.
      Postoji medjunarodno pravo po kome je KiM deo Srbije pod medjunarodnom kontrolom. Dakle, protektorat u sastavu Srbije.
      Tačka.

      Pogledati video Vuka Jeremića o Kosovu i Metohiji.
      On sve jasno i glasno objašnjava.
      To mora da vidi Srbija i prestane štetočinsko i izdajničko ponašanje nazadnjaka o KiM.

      1. Vuk Jeremić, jedna od najgorih štetočina u istoriji politike ove zemlje. Budala na kvadrat. Kosovo definitivno više nije protektorat, od trenutka kad su ga priznale SAD.

  3. Svi oni zajedno vrede manje od šake kikirikija u poređenju sa predsednik om SANU.

  4. „Direktor Instituta za evropske studije Miša Đurković“
    Kakva titula a kakve nebuloze. Kao da se preziva Šešelj

  5. Ne gospodo radikalisti Vojvodina nije teret za Srbiju. Vojvodina je krava muzara!!! Od trenutka kad je „s. sloboda“ temeljno razorio autonomiju. Ostrvili ste se na akademika koji govori istinu, čoveka koji vam je pokazao ogledalo. I vaš ružni odraz u njemu.

  6. Ovaj arogantan čovek i srpskomrzac smučio se svima svojim privatnim izjavama!!!. SANU, pre bih rekla skladište otpada, jer ćute na izjave jednog čoveka!!!-

  7. Lasno je u beogradsko čaršiji biti „junačina“, „patriota“, branitelj srbstva“…, pa ‘ajd u tople kafee, udobne stanove da se dive svojoj nacionalnoj superiornosti i domoljublju.
    ‘Ajd junaci majčini, po ovoj zimi, u autobuse pune korone, pa pravac na Kosovo ravno, na Gazimestan, pa se, junaci, pojavite pred Lazarem i Milošem. Poklonite se junacima Kosovskog boja i krenite u sveti boj, ne pitajući za svoj život, kao što ni Lazar ni Miloš za svoje živote nisu marili.
    Jok. Trt. Iz svog konfora, a i komfora, kao onomad „junaci“ u domaćinskim papučama, muvate mladež da lije krv zarad vaše slave i vaših sinekura. Važno je da u vas čaršija gleda kao na klisurine patriotizma. To se dobro naplaćuje.
    A, sutra ćete opet „gromoglasno“ i „neustrašivo“ da izujete papučice, da obujete prestoničke lakovane cipelice i da, pred spomenikom mrtve mladeži, zakukakvate i kršite ručice „zadivljeni“ herojststvom, vašom zaslugom, između ostalog, mrtve mladeži.
    I tako u nedogled. Posle vas će, u vaše komfore, dopuzati isti takvi kao vi i oni će se napajati krvlju ruđe mladeži.

  8. Više od 30 godina se mlati prazna slama!!! Kosovo, pa Kosovo!!! A za to vreme pljačka Srbije – svih građana! Posebno Vojvodine!!! Dokle? Dok ima profesionalnih demonstranata, „zabrinutih“ i nacionalno uznemirenih… U centru Beograda, normalno!!!

  9. Miša Đurković napada akademika Kostića, a što je prespavao Briselski sporazum, Vašingtonski sporazum itd, da se ne zameri režimu, koji ga je postavio za direktora

  10. Svi vi bi dali Kosovo ne zato sto mislite da nije srpsko vec zato sto bi imali vecu materijalnu korist ako ono nije srpsko. Sramota da vas je. Da li bi ste tako dali svoje stanove, zene, vile i svoje pare? Ne bi sigurno. Pa zasto onda hocete da prodate nesto sto vecina ovog naroda smatra svojim. Prodajte svoje a ne tudje a Kosovo ostavite delu ovog naroda koji je stvorio sve ovo sto imate i neodgovorno koristite. I koji ima obavezu prema svojim potomcima a ne kao vi samo prema svojoj pohlepnoj …

  11. Nije svako pominjanje suvereniteta poziv da se tuđa deca šalju u rat. Države se ne mogu unapred odricati prava da brane svoj suverenitet, jer su u protivnom i one i njihova deca izloženi nemilosti drugih, onih koji se ne odriču sile i koji ne oklevaju da proliju krv. Uostalom, niko i ne pomišlja da silom sprečava progon i svakodnevne napade na narod koji živi na Kosovu. Srpska vlast odmerava da li i kada da stavi potpis na dokument kojim se trajno odriče privremeno okupiranih teritorija, i samo odmerava kada da to učini uz minimum pada rejtinga.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.