Protest profesora ispred Karlovačke gimnazije: Traži se smena direktora Stojkova 1Foto: Zorica Milosavljević

Protest pod nazivom „Sindikat protiv nasilja“ biće održan danas (četvrtak 23. novembar) ispred Karlovačke gimnazije jer je direktor ove škole uskratio radnička prava profesorici engleskog jezika Jeleni Petrović, saopštava Nezavisni sindikat prosvetnih radnika.

„Protestuje se zbog nezakonitog ponašanja direktora Karlovačke gimnazije Branka Stojkova, koji svesno i namerno uskraćuje radna prava članici NSPRS Jeleni Petrović.

Protest se organizuje i zbog toga što prosvetne vlasti ni posle štrajka upozorenja održanog 13. novembra nisu smenile Stojkova ili ga privele primeni zakona i Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika“, nastavljaju iz ovog sindikata.

Kako su ranije naveli, direktor Karlovačke gimnazije zaposlio novog nastavnika, umesto da već zaposlenom uveća fond časova, što mu je obaveza.

Tako su profesorici Petrović uskraćena radna prava propisana Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika.

Članovi ovog sindikata već su štrajkovali 13. novembra širom Srbije kada su izrazili solidarnost sa pomenutom profesoricom, te obustavili rad na sat vremena, od 12.30 do 13.30 časova.

„Nezavisni sindikat prosvetnih radnika (NSPRS) zahteva da se Jeleni Petrović bez odlaganja dopuni radna norma u skladu s propisima, i da direktor Karlovačke gimnazije Branko Stojkov bude razrešen dužnosti zbog nezakonitog postupanja“, kažu iz ovog sindikata.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari