Zagađenje u kanalu DTDfoto: Danas

Na prevodnici Vrbas u subotu će se održati protestna akcija kako bi se skrenula pažnja na to da se u tom gradu i njegovoj okolini nalazi deo kanalskog sistema Dunav-Tisa-Dunav, koji se smatra najzagađenijim vodotokom Evrope. Protest, koji počinje u 12 časova, organizuju Akcija progresivne Vojvodine i srodne organizacije iz Kule i Sombora.

Na deonici dužine šest kilometara, između prevodnice i tzv. Triangla, gde se spajaju Veliki i Mali bački kanal, kvalitet vode je van kategorije.

Na tom prostoru nagomilano je oko 600.000 kubnih metara visoko toksičnog mulja koji je nataložen iz otpadnih voda iz mesta Sivac, Crvenka, Kula i zapadne industrijske zone Vrbas.

Nebrigom republičkih i pokrajinskih vlasti predvođenih SNS-om zanemaruje se ova ekološka tempirana bomba u srcu Vojvodine, a građani Vrbasa zbog toga već decenijama žive na prostoru koji je pretnja po zdravlje i boravak ljudi.

Vlast koja se svakodnevno hvali „novim uspesima“, „investicijama“ i budžetskim viškovima nije se udostojila da za proteklih deset godina makar započne da rešava taj problem, iako je projekat sanacije urađen, a deo sredstava obezbeđen iz fondova Evropske unije.

Regionalni prečistač postoji, ali su lokalne vlasti svojom katastrofalnom kadrovskom politikom dovele do toga da on već dugo nije u funkciji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari