Grupa građana ušla je juče na konferenciju o 20 godina rada Tribunala u Hagu noseći transparent „RIP justice“ (Pravdo, počivaj u miru).

Policija je građane s transparentom udaljila iz sale. Na konferenciji je bio i predsednik Tribunala Teodor Meron, kojem su predstavnice udruženja „Majke Srebrenice“ i „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ demonstrativno okrenule leđa u sali. Preživele žrtve iz Srebrenice su kazale da su „neke Meronove odluke duboko povredile žrtve koje najviše boli što je Srbija oslobođena za agresiju“.

Građani koji su nosili transparent uputili su medijima saopštenje u kojem navode da „ne žele da budu deo cirkusa koji dozvoljava sudiji Teodoru Meronu da pere ruke od odgovornosti da objasni katastrofalne odluke koje je donosio“. U saopštenju su građani postavili pitanja sudiji Meronu „o kontroverznim preranim oslobađanjima osuđenih za ratne zločine“.

„Koji je razlog za donošenje kontroverznih presuda u slučajevima Perišić i Gotovina? Kako se biraju sudije za žalbena veća? Zašto se praksa preranog puštanja osuđenih tako slepo sprovedi u praksi“, neka su od pitanja koje su građani uputili Meronu. Oni su pitali i zašto na konferenciji o 20 godina postojanja Tribunala nema nijednog predstavnika haškog Tužilaštva.

„Oni koji su osnovali Tribunal dali su mu zadatak da procesuira odgovorne za najstrašnije zločine, ali su mu takođe naložili da radi na transparentan način, uz odgovornost, i da je lako dostupan. Ova tri principa ozbiljno su ugrožena činjenjem sudije Merona“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari