Protest protiv otimanja i poslednje “livadice” 1Foto: Miroslav Dragojević

Stanari zgrade poznate kao Kineski zid u Bulevaru Mihajla Pupina najavili su za subotu u 11 sati protest u svom kraju, jer se protive izgradnji ogromnog stambeno-poslovnog objekta tek sedam metara udaljenog od njihovih prozora, na mestu nekadašnjeg Centrotekstila i jedine preostale zelene površine u kraju, u novobeogradskom Bloku 8.

Naime, planirana zgrada prostiraće se na 42.000 kvadrata, a biće visoka čak 35 metara, što će njima, pogođenim građanima, trajno oduzeti svetlost, vazduh, tišinu ali i parking mesta ili jedini park u kome mogu da se igraju deca i zauvek promeniti fizionomiju kraja, kvalitet i način života njegovih žitelja.

Dodatno, predstavnici oko 500 porodica koje žive u zgradi “Kineski zid”, tvrde da su investitori projektom novog kompleksa prekršili brojne zakone i propise o spratnosti i visini objekta, te sumnjaju da su manipulisali namenom kako zgrade tako i zemljišta na kom se planira izgradnja čak devet spratova novogradnje. Kako kažu, stanari su svoje primedbe izneli zvanično, kroz javni uvid u planska dokumenta koji je održan u septembru prošle godine.

Krajnji rok za podnošenje primedbi na Urbanistički projekat kompleksa bio je 28. septembar, a o njima je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove trebalo da se izjasni u roku od 15 dana.

Stanari do danas nisu dobili odgovor od nadležnog Sekretarijata da li su njihove primedbe odbijene ili prihvaćene, što je još jedan od razloga zašto su građani odlučili da pravdu potraže na ulici.

– Ukoliko budu sazidali ovu zgradu kako su planirali, mi ćemo ostati u tunelu ili zatvoru, uzeće nam kiseonik, pogled, sunce, svetlost. Ostaćemo zagrađeni, bez prolaza, kojih sada imamo tri. Dolazi nam zgrada od 10 spratova, na samo 15 metara udaljenosti što nije po zakonu imajući u vidu dimenzije zgrade i nije bezbedno. Izgubićemo pogled, ali ćemo gledati jedni drugima u kupatila, spavaće sobe i kuhinje. Hoćemo da imamo otvoreni blok, kako se i zove od nastanka, ne vidimo razlog da ga neko zatvara da ne vidimo ulicu i da moramo da držimo uključeno svetlo ceo dan, objašnjava razloge protesta Zoran Dinčić, upravnik jednog od ukupno osam ulaza u zgradi Kineski zid.

Stanari se plaše da bi gradnjom opasno bila narušena i statika zgrade, ispod čijih temelja su podzemne vode, te da su najugroženija prva četiri ulaza.

– Ukoliko krene gradnja, pomeriće temelje, može da se desi da od potresa i vibracija potone jedan deo Kineskog zida. Drugo, sve cevi su iz 60-ih godina, česte su havarije, mogu sve da popucaju, upozorava Dinčić.

Komšije će ostati bez garaže i parking mesta na otvorenom, ukupno oko 200 parking mesta, 70 odsto trenutnog prostora za parkiranje. Umesto rešavanja tog problema, dobiće frekventnu saobraćajnicu ispred samog ulaza, još koliko novih porodica i njihovih automobila, lokale i poslovni prostor. Tu će biti brujanja noću, galame danju, smatra Dinčić.

Ipak, najveći problem biće to što će kraj ostati bez jedine i poslednje zelene površine, koju deca koriste za igru.

– Prvobitno, jedna od parcela na kojoj se gradi bila je zelena površina, što je bila i 100 godina unazad. Međutim, za vreme mandata G17 plus na Novom Beogradu, izvršena je preparcelizacija, iz samo njima znanih razloga, ta je površina proglašena građevinskom parcelom, uknjiženom na građevinsku firmu „Napred“ koja je jedan od investitora, dok je drugoj dat status zelene površine. Mi hoćemo ovu poljanu, livadicu kako je od milošte zovemo, da pretvorimo u zelenu agendu. Hoćemo da na tom mestu ostane livada i ništa drugo, jer u Bloku 8 nema drugih, nema mesta gde deca mogu da se igraju, sve su ih uzeli. Investitori će zauzeti 47.000 kvadrata, kompletnu površinu, i to tako što su prekršili Plan generalne regulacije, kao plan višeg reda, koji predviđa da tu može da se gradi isključivo komercijalni prostor, ne i stambeni. Ipak, po njihovom projektu, čak 75 odsto prostora je predviđeno za stanovanje, dok svega 25 procenata ide u komercijalne svrhe, tvrdi Dinčić i dodaje da to nije moguće još od 90-ih godina, ni po kom osnovu.

On navodi i da je prekršen Plan generalne regulacije jer investitori nisu obezbedili i Plan detaljne regulacije, koji je zakonski neophodan za izgradnju objekata viših od 32 metra, za koje nije dovoljan samo Urbanistički plan.

– Osim što nismo dobili nikakav odgovor na primedbe koje smo podneli na Urbanistički plan, ni po isteku zakonskog roka, nisu ni komisiju sazivali da raspravlja o primedbama, što se čini nelogičnim, ali to kod njih valjda može tako. Bez obrazloženja su nam otkazali i zakazani sastanak. Sada šaljemo zahtev Gradskoj upravi za pristup informacijama od javnog značaja, za obrazloženje zašto nismo dobili odgovore, navodi Dinčić.

On napominje da stanari imaju nameru da uporno i svim silama, “na sve adrese”, šalju žalbe i prigovore, te da neće dozvoliti ni da investitori počnu da ruše stare zgrade.

– Nismo ni ogorčeni nego besni. Jedno jedino parče površine, a gurate zgradu do pola ulice. Nemam reči da to objasnim. Bićemo na ulici dok god bude potrebno. Da spasimo livadicu, da ona to i ostane, da ostanu tu ovih nekoliko borova, od kojih sam jedan sadio ja sa svojom decom 1997. godine. A ne da nas zagrade, da sve to poruše, jer je nekome palo na pamet da gradi “monstrum grad”, navodi Dinčić.

Dalje na Upravni sud

– Ako Sekretarijat za urbanizam donese povoljnu odluku na ovakav projekat koji evidentno nije u skladu sa zakonom, mi ćemo pokrenuti žalbu Upravnom sudu, jer je Komisija za primedbe odavno probila rok za donošenje odluke. Stavili su nas na stend baj koji po zakonu ne postoji. Mogu da nam kažu da li odbacuju ili prihvataju primedbu, ali ne mogu da nas stavljaju “na čekanje” jer zakonski nemaju osnov za to, jasan je Dinčić.

Vesić: Gradnja je dezinformacija

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je juče da je dezinformacija da će se bilo šta graditi u Bloku 8. “Plan da se nešto gradi u Bloku 8 je zaustavljen još pre nekoliko meseci. Zaustavili su ga sekretarka za urbanizam i građevinske poslove Bojana Radaković i gradski urbanista Marko Stojčić koji su vrlo odgovorni“, rekao je Vesić na TV Hepi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari