Protest protiv Rio Tinta u četvrtak u Loznici 1Foto: EPA-EFE/ DAN PELED

Odbornici u Skupštini grada Loznice nameravaju da u četvrtak 29. jula „usvoje protivustavni prostorni plan grada Loznice kojim će prvi put formalno uvesti rudnik litijuma u jedan zvanični dokument“, saopštile su danas organizacije civilnog društva Otvorena građanska platforma „Akcija“ i Grupa građana „Smelo“ i najavile protest uoči sednice.

Te dve nevladine organizacije pozvale su građane da im se u četvrtak u 9:00 pridruže na protestu koji organizuju ispred zgrade Gradske uprave u Loznici, gde će biti održana sednica Skupštine grada.

Od sugrađana i istomišljenika zatraženo je da učešćem na protestu „kažu šta misle o ovom pokušaju lozničke vlasti da u tišini otvori vrata Rio Tintu“.

Dan ranije, u utorak 28. jula, konferenciju za novnare u beogradskom hotelu Hajat zakazala je kompanija Rio Sava Eksplorejšn i najavila informacije o statusu projekta „Jadar“.

Medijima će se obratiti čelnici kompanije – generalna direktorka Vesna Prodanović, rukovodilac poslova saradnje sa državnim organima Nikola Šunjić, rukovodilac istraživanja u Srbiji Nenad Grubin i glavna savetnica za zaštitu životne sredine Margareta Milosavljević.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Protest protiv Rio Tinta u četvrtak u Loznici”

  1. Ajd da vidimo gradjane Loznice. Hocete li biti saucesnici u zlocinu protiv samih sebe ili ce te dici glas i reci NE. Ili ce te se svi, kad se rudnik otvori, iseliti.

  2. Ni jedan rudnik ne može biti ekološki prihvatljiv. Budite sigurni ako se ova kampanja nastavi može lako da se dogodi da RT proda projekat Kine ima. Takvu Kinesku pošast koja odgovara i ovoj vlasti, neće interesovati ni elementarna e kokoška ulaganja.Rudnika će sigurno biti, toliku investiciju ni jedna vlada neće odbiti. Česi ulažu milijardu dolara u isti takav rudnik. Ostaje samo izbor RT ili Kinezi

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.