Protest protiv rušenja fontane na Trgu Nikole Pašića danas u 18 časova 1foto (BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ/DS)

Protest protiv rekonstrukcije Trga Nikole Pašića i rušenja postojeće fontane najavljen je za danas u 18 časova, na pomenutog beogradskom trgu.

Poziv se deli na društvenim mrežama, a njega poziva, na mreži „Iks“, aktivista udruženja „Naša mesna zajednica“ i Zeleno-levog fronta Miloš Vučković.

„Vidimo se na špicu trga Nikole Pašića ka Bulevaru u 18h“, navodi Vučković na „Iks“-u.
„Najveći problem je što rekonstrukcija košta 700 miliona dinara građane Beograda i što se ukida „vrelo“ odnosno fontana koja se nalazi već nekih 35-40 godina na ovom beogradskom trgu“, kaže on u video snimku, takođe objavljenom na ovoj društvenoj mreži.

Dodaje da prolaz Bezistan nije rekonstruisan decenijama, te da se u gradu u kojem gore autobusi izdvaja pomenuta suma za rekonstrukciju Trga Nikole Pašića.

Gradski sekretar Beograda za investicije Luka Petrović izjavio je juče da je počela rekonstrukcija Trga Nikole Pašića, koja će trajati 210 kalendarskih dana, a ugovorena vrednost radova je 584.292.798 dinara bez poreza na dodatu vrednost.

Postojeća fontana će biti porušena a na njenom mestu će biti nova, jednostavnijeg i izduženog oblika, po ugledu na prvobitnu fontanu, ali bez vrela i bez okruglog proširenja prema spomeniku.

Fontana na današnjem trgu Nikole Pašića izgrađena je 1959.godine i delo je arhitekte Hranislav Stojanovića, kao zamena za onu na terazijama, koja je prilikom rekonstrukcije uklonjena.

Ovaj postupak gradske vlasti osudio je i Zeleno-levi front, iz kog kažu da uklanjanje fontane sa Trga Nikole Pašića i njena zamena drugom fontanom, pokazuju nedostatak razumevanja i obzira gradske vlasti za kulturno nasleđe i simbole Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari