Protest studenata: Studentska poliklinika mora postojati (VIDEO) 1Foto: Nemanja Kuč

Studentska poliklinika mora postojati, mišljenja su studenti koji su se okupili na protestu u Krunskoj kako bi odbranili pravo na besplatno lečenje 90.000 kolega.

Kako se, kao i za većinu stvari o kojima nadležni ne izlaze u javnost, saznalo za nastojanje vlasti da sprovede „Nacrtni plan optimizacije zdravstvenih ustanova“, studenti su se okupili kako bi poslali poruku neslaganja sa mogućim merama koje se pripremaju na uštrb studenata Beogradskog univerziteta.

Plan je ukidanje Studentske poliklinike koja je osnovana 1961.godine. Studenti će biti prinuđeni da pronađu način za ostvarenje prava na zdravstvenu zaštitu, kada im to Univerzitet bude enemogućio.

Zdravstveni radnici zaposleni u poliklinici podržali su protest studenata ispred poliklinike u Krunskoj.

Oni su bez ikakvih zvaničnih informacija o namerama vlade koje se planiraju preduzeti. Kažu, naviše ih brine, to što ne znaju šta će se desiti sa studentima iz unutrašnosti. Oni su uverini da ih opština Vračar neće primiti pod svoje okrilje.

Protest studenata: Studentska poliklinika mora postojati (VIDEO) 2
Foto: Nemanja Kuč

Studenati su poručili da ne sme doći do gašenja ove ustanove dok ne bude doneta zvanična odluka.

„Oni studenti koji su sa prebivalištem van Beograda  specijalističke preglede će morati da obavljaju u matičnim gradovima ukoliko se Studentska poliklinika ugasi“, izjavio je jedan predstavnika studenata Aleksandar.

Okupljenima se obratila dr Mila Paunić, spec. ginekologije i akušerstva, v.d direktorka poliklinike, koja uverava da je potpuno sigurna da je ovo velika greška, koja se mora ispraviti.

Protest studenata: Studentska poliklinika mora postojati (VIDEO) 3
Foto: Tamara Marinković

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da po rezultatima javne rasprave neće biti ukinute studentske poliklinike, kako je ranije bilo najavljivano i zbog čega protestuju predstavnici studenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari