Protest u Čačku zbog aerozagađenja: Svi ćemo se potrovati, ako nadležni ne reaguju (VIDEO) 1Foto: N1/printscreen

U Čačku se danas održava protest protiv zagađenja pod parolom „Dah na dar“ s ciljem da nadležni preduzmu konkretne mere od aerozagađenja.

Protest je zakazan za 14 sati ispred opšine grada Čačka, gde se okupio veći broj građana.

Cilj da se preduzmu konkretne mere povodom aerozagađenja u ovom gradu koje je 20 puta veće od granice dozvoljenog.

Predsednica Saveza ekoloških organizacija Srbije Ljiljana Bralović rekla je da je odavno došlo vreme da se nose maske.

Neophodno je da svaki građanin nosi gas masku da bi sačuvao svoja pluća, istakla je ona navodeći da je zagađenje toliko da se vidi i da nisu potrebne merne stanice da se utvrdi koliko je zagađen vazduh.

Nadležni, kako je ocenila, očigledno ne znaju kako da reše problem i nemaju stručnjake.

Stvarni zagađivači, prema njenim rečima, nisu privatna ložišta jer su mnogi građani prešli na gas, pelet.

Problem je dozvoljen uvoz otpada koji služi za sagorevanje u razne svrhe, a da se ne vodi računa o šteti po ekologiju.

„Nadležni će morati da reaguju inače ćemo se svi potrovati“, istakla je ona.

Organizatori ovog protesta su građani Čačka, ekološke organizacije „Čuvari Kablara“, „Suvoborska greda“, uz podršku Saveza ekoloških organizacija „Znamo da ne damo“ i Inicijative za Požegu, a pod, kako kažu, pokroviteljstvom „zdravog razuma, čiste svesti i savesti“.

„Svedoci smo sve većeg zagađenja u našem gradu, naročito u prethodne tri godine. Takođe, broj obolele dece i odraslih od bolesti respiratornog sistema je primetno povećan. Situacija je alarmantna. Prošireno je dečje odeljenje i uglavnom se primaju deca do jedne godine starosti. Majke sede na stolicama dan i noć dok se ne oslobodi krevet”, navele su ranije organizatori.

Takođe su naveli da u Čačku broj stanovnika decenijama opada između 0,6% i 1,6% godišnje, te da se ne može povezati porast stanovnika sa naglim porastom zagađenja.

„U periodu od nekoliko decenija unazad imamo smanjenje privatnih ložišta, veću izgradnju stambenih zgrada i uvođenje gasa što bi logično trebalo da dovede do smanjenja zagađenosti. U našem gradu se dešava nelogična, kontradiktorna situacija.Već u četvrtak svi mi treba da pogledamo u oči decu, unučad, rođake i pitamo se da li smo učinili nešto za njihovo zdravlje i njihovu budućnost“, poručili su oni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari