Protest „Užice protiv nasilja“: Vučić se svima ruga, ali izborićemo se za slobodu 1Foto: N. Kovačević

Uz podsećanje na 5. oktobar 2000. godine i na to da je  sutra „još jedan dan Vučićeve autokratije i zla“, Aleksandar Veselinović, advokat i predsednik užičkog SSP, poručio je sa večerašnjeg protesta „Užice protiv nasilja“ da će se građani, ipak, izboriti za slobodu.

„Danas je Peti oktobar, najveći dan u novijoj istoriji Srbije. Uveren sam u to da ćemo, sada, završiti naš posao“.

„Sinonim za Peti oktobar je“, dodao je Veselinović, „Zoran Đinđić i bez njega ne bi bilo Petog oktobra“.

Sutra je 6. oktobar i to je, kako je rekao, „za nas u Srbiji još jedan dan Vučićeve autokratije i zla“.

Protest „Užice protiv nasilja“: Vučić se svima ruga, ali izborićemo se za slobodu 2
Aleksandar Veselinović/ Foto: N. Kovačević

Navodeći da smo se nadali da će posle 3. maja, nakon tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Begradu, biti manje nasilja“, Veselinović je kazao da „Srbija još uvek i svakodnevno živi u nasilju – porodičnom, vršnjačkom, rodnom, uz jačanje ksenofobije, nacionalizma i fašizma“.

„Aleksandar Vučić i njegov zločinački režim svaki dan vrši nasilje nad Srbijom“, uzviknuo je Veselinović i naveo primer Milana Radoičića.

„Ne trebaju nam novi Obilići, Petrovići i Nemanjići, kako ga nazivaju, ni mafijaši ni podanici. Nama trebaju slobodni građani, a Vučić se igra sa pravosuđem“.

Protest „Užice protiv nasilja“: Vučić se svima ruga, ali izborićemo se za slobodu 3
Foto: N. Kovačević

„Kriminalca Milana Radoičića, pozovu u policiju, kao građanina na informativni razgovor, a posle ga Vučić pusti. Ruga se“, dodao je, „svima nama, porodicama žrtava u Banjskoj, na Kososvu i Metohiji. Ruga se i Srbima i Albancima“.

„Najbolji student Pravnog fakulteta u Beogradu, kako ga nazivaju pojedini profesori, da izvinite, piša po Ustavu Srbije“, kazao je Veselinović.

Istakavši da su građani sve siromašniji, on je naveo da je „Vučićev ministar Siniša Mali poručio da minimalna zarada i ne treba da bude dovoljna za potrošačku korpu“.

„Pa, koja je to, Vučiću, potrošačka korpa za koju treba da bude dovoljna zarada. Ni parizer ne umeš da jedeš. Ništa ne umeš da uradiš. Brukaš nas i sramotiš“.

„Dokle će biti tako, dodao je, „odlučićemo mi“.

Protest „Užice protiv nasilja“: Vučić se svima ruga, ali izborićemo se za slobodu 4
Foto: N. Kovačević

„Biće skoro izbori, koje će pokušati da pokrade, ali na nama je da li ćemo to dozvoliti. Siguran sam u to da mu, mi koji smo večeras ovde, nećemo to dozvoliti“.

„Zato, idemo do pobede, kad god ona bila“, poručio je Veselinović.

Na protestu je bilo nekoliko desetina najupornijih Užičana, od kojih su neki nosili manje transparente sa simbolom nekadašnjeg Otpora i postavili ih na vrata Skupštine grada. I ovoga puta, izostala je protestna šetnja.

Aplauz za novinare Vesti, Radio Lune i Danasa  

Prisutni su, na poziv konferansijea Branka Ilića, aplauzom pozdravili prisutne novinare Vesti, Radio Lune i Danasa i time im se zahvalili na tome što, kako je rečeno, „odvajaju svoje vreme i imaju hrabrosti da redovno prate protestna okupljanja u Užicu“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari