Protest zbog Ljiljane Bulatović 1

Grupa organizacija civilnog društva u Srbiji protestovala je danas zbog promocije knjige Ljiljane Bulatović „Srebrenica – laž i podvala srbskom narodu“, koju je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić najavio za 7. juli, o trošku te opštine.

Ljiljana Bulatović je godinama aktivni „negator genocida“, bila je lični biograf bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske optuženog za ratne zločine Ratka Mladića, osnivač je Međunarodnog odbora za istinu o haškom optuženiku Radovanu Karadžiću, navodi se u saopštenju nevladinih organizacija.

Dodaje se da je Ljiljana Bulatović napisala knjige o Srebrenici i Karadžiću i veliki broj tekstova u kojima veliča lik i delo Mladića i Karadžića.

Nevladine organizacije za ljudska prava iz Srbije podržavaju zahteve udruženja žrtava u Bosni i Hercegovini, gde se traži od Grujičića, institucija BiH i međunarodne zajednice „da spreče održavanje promocije u vreme najtežih dana za preživele žrtve srebreničkog genocida“.

Na 22. godišnjicu genocida biće ukopano još 70 osoba, uključujući sedmoro maloletnih. Promocijom knjige Ljiljane Bulatović se po ko zna koji put ponavlja scenario negiranja dokazanih činjenica, što posebno vređa rodbinu žrtava genocida, kao i preživelih, navodi se u saopštenju.

Zajedničko saopštenje potpisale su Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Žene u crnom, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava i Nezavisno udruženje novinara Vojvodine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari