Tri vozila i jedan gradski autobus oštećeni su juče u protestima u skopskom naselju Radišani, odakle je većina mladića, koji su u četvrtak uveče ubijeni kod mesta Smiljkovci, izjavila je makedonska ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska.


Nakon što su blokirali put prema ovom naselju, žitelji su kamenovali i razbijali automobile, među kojima i vozilo novinarske ekipe Kanala 24 iz Skoplja. Skopski mediji su preneli da je kamenovano i nekoliko kuća Albanaca koji žive u naselju Radišani, ali policija nije potvrdila tu informaciju. Jankulovska je saopštila da je 30 ljudi privedeno na informativni razgovor.

Makedonska policija juče je potvrdila da su kod takozvanih Železarskih jezera, u blizini obilaznice kod Skoplja, ubijena četvorica mladića starih od 18 do 20 godina, iz skopskog naselja Radišani, i jedan 45-godišnjak iz sela Creševo, na kilometar od jezera. Tela ubijenih pronašli su lokalni stanovnici. Četiri žrtve ubijene su na jednom mestu, a pojedini makedonski mediji prenose da su mladići bili postojeni pre nego što je na njih pucano iz vaternog oružja, što ukazuje na likvidaciju. Peta žrtva, lokalni stanovnik koji je pecao, ubijen je stotinu metara dalje. Prema rečima porodice ubijenog, radi se o porodičnom čoveku koji je oko 18 sati pošao na pecanje. Oni veruju da je ubijen jer je bio svedok ubistva mladića. „Ne znamo ko ga je ubio, ja sam bio celu noć blizu mesta ubistva, ali policija me nije puštala da vidim telo moga brata“, izjavio je brat ubijenog.

Jedan od lokalnih stanovnika izjavio je za televiziju Kanal pet da je u četvrtak oko 19 časova čuo pucnjavu. Anonimni svedok je kazao da je čuo najmanje osam hitaca.

Radi smirivanja tenzija, oko Radišana i mesta petostrukog ubistva su raspoređene brojne policijske snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari