Jedan Alžirac podlegao je povredama nakon što se zapalio ispred zgrade državnih institucija u gradu Bukadra, istočno od prijestonice Alžira, javio je juče državni radio. Mohsen Buterfif polio se benzinom i zapalio u četvrtak nakon sastanka sa gradonačelnikom Bukadre, koji mu nije mogao obezbijediti posao i kuću, piše list El kabar, dodajući da je Biterfif u subotu uveče podlegao povredama. Oko 100 mladih ljudi protestovalo je zbog smrti Mohsena u ovom gradu u provinciji Tenesa, 700 kilometara od Alžira.


List navodi da je guverner otpustio gradonačelnika Bukadre. U nekoliko alžirskih gradova, uključujući prijestonicu Alžir, zabilježeni su neredi posljednjih sedmica zbog nezaposlenosti i skoka cijena osnovnih životnih namirnica. Zvanični izvori kažu da su dve osobe poginule, a desetine su povrijeđene tokom nereda koji su se odigrali skoro istovremeno sa protestima u Tunisu, takođe zbog visokih cijena hrane.

Slična situacija je i u drugim sjevernoafričkim i bliskoistočnim zemljama. Kako bi smirila narod, vlast u Alžiru je snizila cijene jestivog ulja i šećera. Protesti u Tunisu kojima je oboren Ben Ali izbili su nakon što se 26-godišnji prodavac povrća Mohamed Buazizi zapalio 17. decembra jer mu je policija zaplijenila robu. Buazizi je podlegao povredama nekoliko sedmica kasnije čime je postao mučenička figura za hiljade studenata i sve nezaposlene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari