Protestno okupljanje studenata ispred FPN (VIDEO) 1Foto: Studenti FPN-a kreću na protest/ A. Popović

Studenti Fakulteta političkih nauka zahtevali su ostavku ministra prosvete Mladena Šarčevića zbog nazivanja profesora koji su potpisali podršku protesta „Jedan od pet miliona“ – „neozbiljnim imenima“ i pozvali svoje kolege sa svih univerziteta da se pridruže protestima „protov tiranije Aleksandra Vučića“. 

Ispred Fakulteta političkih nauka okupili su se studenti tog kao i susednog Fakulteta organizacionih nauka kako bi krenuli u šetnju i pridružili se protestu „Jedan od pet miliona“ koji počinje na platou ispred Filozofskog fakulteta.

Svi studenti su opremljeni nalepnicama sa natpisom „1 od 5 miliona“ bedževima „Linč, silovanje, nasilje“, pištaljkama, a tu su i oni sa megafonom i dobošima koji predvode šetnju.

Studentima su se priključili neki od profesora i asistenata koji su potpisali pismo podrške protestima.

Protesti „Jedan od pet miliona“ večeras se održavaju desetu, juvilarnu subotu za redom sa primarnim zahtevom za ostavkom predsednika države Aleksandra Vučića.

Nezadovoljstvo građana koje se izražava na ulicama širom Srbije podržalo je preko 1500 članova akademske zajednice – profesora, asistenata, saradnika sa svih fakulteta u Srbiji. Prvi su se o ovome oglasili profesori Filozofskog fakulteta, zatim profesori Fakulteta političkih nauka, Pravnog fakulteta a kasnije je napravljena zajednička lista „Univerzitetska podrška protestima građana“ koju su potpisali saradnici različitih visokoobrazovnih institucija.

Nakon ovih proglasa, odnosno pisama podrške protestima sa vrha akademske zajednice, oglasili su se i sami studenti.

Svoj proglas prvi su objavili studenti Fakulteta organizacionih nauka pod parolom „Ni FON ne ćuti“ da bi se kasnije oglasili studenti FPN koji su, osim pisma podrške protestima inicirali okupljanje ispred svog fakulteta. Oni sa Voždovca kreću u protestnu šetnju do centra grada gde će se priključiti građanima na protestu „Jedan od pet miliona“.

Glavni protestni skup počinje u 18 sati, kao i svage subote,  ovoga puta okupljenima će se obratiti Marija Bogdanović, profesorka Filozofskog fakulteta u penziji i bivša rektorka Univerziteta u Beogradu, Slađana Stanković ispred Udruženja malinara koje je takođe podržalo proteste i Marko Šelić Marčelo, pisac i umetnik.
Planirana ruta šetnje za danas je od platoa Vasinom ulicom preko Trga Republike, Terazija, ulicom Kralja Milana do Kneza Miloša, pored Skupštine i zgrade RTS-a, pa Svetogorskom i Makedonskom.

http://

Podrška i sa Fakulteta dramskih umetnosti

I deo studenata Fakulteta dramskih umetnosti okuplja se ispred te institucije na Novom Beogradu odakle će zajedno krenuti na protesrni skup u centru Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari