Protestno okupljanje "VIDI, GARI, ČEKAMO TE!!!" u utorak 14. septembra u Novom Sadu 1Foto: Promo

Protestno okupljanje „VIDI, GARI, ČEKAMO TE!!!“ biće održano u utorak 14. septembra u 17 časova na mestu Šodroš‒Dunavac, kraj ulice Jerneja Kopitara, kod „čamaca”, najavio je Novi optimizam.

Kako ističu, prošlo je tačno godinu dana od formiranja protestne grupe „VIDI, GARI, NE MOŽE!“koja je nastala kao artikulisani odgovor građanskih inicijativa na beskrupuloznu privatizaciju društvene svojine i nesamerljivo ekološko i urbanističko nasilje nad Novim Sadom.

Tim povodom, oni pozivaju sve pojedince i organizacije da učestvuju u formiranju najdužeg  živog zida solidarnosti i otpora, duž obale Dunava, „kako bismo ujedinjeno poslali poruku vladajućem naprednjačkom režimu da smo zajedno protiv njihovog samovlašća, da nećemo odustati od borbe; pokažimo zašto je Gari, poslednjih godinu dana, postao lozinka građanskog buđenja“.

Prema njihovim rečima, sve je počelo 14. septembra 2020. kada je na lokaciji Dunavac-Šodroš održana tribina na otvorenom. Govornici su redom isticali da je budući projekat potencijalno visoko koruptivan, opasan po zdravlje i živote ljudi, jer se načulo da se planira izmeštanje nasipa i to 500 metara u korito Dunava, i da se potencijalno planira uništavanje prirodnog biljnog i životinjskog sveta, zbog čega je postojala opravdana bojazan od poplava i mogućnost uticaja na plovnost Dunava.

14. septembar ujedno je i datum obeležavanja 20 godina od osnivanja Zelene mreže Vojvodine, organizacije koja je jedna od vodećih glasova u konstituisanju Garija kao relevantne figure otpora.

Kako je objašnjeno, zelena mreža Vojvodine  promoviše i podržava zaštitu životne sredine i održivi razvoj na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou; promoviše toleranciju i demokratiju kao i nenasilno rešavanje konflikata. Jedan od prioriteta, pored „zelenih aktivnosti“, jeste razvoj svesti građanstva Vojvodine o neophodnosti mirne koegzistencije svih nacija, etničkih grupa i veroispovesti.

„U poslednjih godinu dana, svoj glas i podršku u zaštiti prirodnih dobara Novog Sada dale su mnoge organizacije i pojedinci. U ime svih građana zahvalni smo na podršci i solidarnosti, a kao dobre primere Optimizma istaći ćemo ih na narednom okupljanju, VIDI, GARI, ČEKAMO TE!!!“, zaključuje Novi optimizam u najavi okupljanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari