Protestno pismo: Osuda zagovaranja podele Kosova 1Priština Foto: EPA/VALDRIN_XHEMAJ

Grupa javnih ličnosti optužila je danas vlasti Srbije i Srpsku listu da „zagovaraju podelu Kosova i predaju cele Metohije Velikoj Albaniji“.

„Odlučno osuđujemo veleizdajničke namere srpskih vlasti i Srpske liste“, navodi se u protestnom pismu, među čijim potpisnicima su članovi Srpske akademije nauka i umetnosti Matija Bećković, Kosta Čavoški, Danilo Basta i Časlav Ocić, bivši potpredsednik Vlade Srbije Momčilo Trajković, poslanik Đorđe Vukadinović, penzionisani episkop Atanasije Jevtić.

Uz tvrdnju da vlasti Srbije i Srpska lista beskrupulozno napadaju političke neistomišljenike, dodaje se da su Srpska pravoslavna crkva (SPC), njen arhijerej Teodosije i Eparhija Raško-prizrenska postali žrtve medijskog progona, „zbog protivljenja ideji podele Kosova između Srbije i buduće Velike Albanije“.

U pismu se navodi da je Srpska lista pod punom kontrolom Srpske napredne stranke.

Čelnici Srpske liste tvrde da govore u ime celog srpskog naroda na Kosovu. To bi značilo da se srpski narod na Kosovu okrenuo protiv SPC, svoje istorije i države, što nije istina, poručuje se u protestu.

Uz poziv srpskim vlastima da „obuzdaju svoje ‘izvođače radova’ iz Srpske liste“, jedna od poruka je kako se treba setiti medijskih napada na lidera Građanske inicijative „Sloboda, pravda, demokratija“ Olivera Ivanovića i njegovog ubistva 16. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari