Članovi Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije zatražili su od Vlade da na narednoj sednici donese uredbu o nivou plata zaposlenih u predškolskim ustanovama ili će u suprotnom početi štrajk.


Oko 200 članova tog sindikata protestovalo je juče ispred zgrade Vlade Srbije, a predsednica sindikata Ljiljana Kiković navela je da bi donošenjem uredbe plate zaposlenih u predškolskim ustanovama trebalo da se izjednače, jer se sada razlikuju i do 15.000 dinara i zavise od budžeta lokalnih samouprava. Ona je rekla da 18 opština nema novca za sprovođenje pomenute uredbe i da je za to potrebno obezbediti 300 miliona dinara godišnje, što je, prema njenoj oceni, mala suma. Kikovićeva je istakla da je uredba usaglašena pre godinu dana i da je Ministarstvo prosvete kao predlagač dobilo saglasnost Ministarstva rada i socijalne politike, ali da se sada čeka mišljenje Ministarstva finansija.

– Ministarstvo prosvete i nauke je sa predstavnicima sindikata usaglasilo uredbu, ali saglasnost na taj tekst treba da daju još tri ministarstva. Postavlja se pitanje zašto sindikat protestuje 10 dana pred izbore, budući da ovaj problem nije rešavan 10 godina. Naša namera je bila da se podignu najniže plate zaposlenima u predškolskim ustanovama, a neki su to shvatili kao priliku da se svima povećaju plate, što u ovom trenutku nije moguće – kaže ministar prosvete Žarko Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari