Protiv profesora Šeste gimnazije pokrenut disciplinski postupak: Zašto je suspendovan „Joca ubica“? 1Foto. Joutube/printscreen

Profesor matematike u Šestoj beogradskoj gimnaziji Jovan Knežević suspendovan je s posla i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak, potvrđeno je Danasu u Forumu beogradskih gimnazija, čiji je Knežević član.

Direktor škole Radisav Milić u pisanoj izjavi za Danas je potvrdio da mu se 28. novembra peticijom obratilo 27 roditelja II/2 odeljenja za zahtevom da im više ne predaje nastavnik Jovan Knežević, navodeći čitav niz problema kod ocenjivanja.

Ono što je, dodaje, izazvalo njegovu reakciju i pokretanje disciplinskog postupka, a istovremeno i suspenziju nastavnika je činjenica da su roditelji naveli i zahtev da se spreči dalje „psihičko maltretiranje“ njihove dece.

S druge stane, profesor Knežević tvrdi da mu se niko od početka školske godine, ni od roditelja, niti od dece, nije požalio na navodni nekorektan odnos, te da je na otvorenim vratima bio samo jedan roditelj, ali je on pričao o zadacima iz matematike.

Negira da je bilo koga od učenika vređao i kaže da je sve ocene koje daje uvek spreman da brani.

Iz Foruma beogradskih gimnazija suspenziju Kneževića dovode u vezu sa njegovim učećem u nedavnom protestu protiv nasilja u školama, budući da je i predsednik Sindikata Šeste beogradske gimnazije.

„Iako svi u Forumu želimo da se otmemo utisku da suspenzija našeg kolege ima veze sa protestom, teško nam je da poverujemo da bi bilo koji direktor koji drži do sebe mogao da suspenduje zaposlenog jer je „ometao kretanje učenika tako što im nije dao da idu na odmor“, kako između ostalog stoji u rešenju o suspenziji“, saopštio je FBG.

Iz tog sindikata kažu da je „o proizvoljnim tvrdnjama da je Knežević pretio učenicima da će ih sve oboriti na popravni ako ne budu redovno učili i da će im dati težak pismeni zadatak, da ih je nazivao pogrdnim imenima, bespredmetno govoriti, imajući u vidu da profesor Knežević u Šestoj gimnaziji radi duže od tri decenije, da mu je ostalo tek nekoliko meseci do penzije i da iza njega stoji na desetine hiljada đaka, među kojima su mnogi danas uspešni ljudi“.

Forum beogradskih gimnazija očekuje od direktora Šeste beogradske gimnazije da odmah prekine pokrenuti postupak, da povuče suspenziju i omogući Kneževiću da se vrati na posao.

„Pokrenuti postupak smatramo pravno neosnovanim i jednom vrstom pritiska na rad školskog sindikata. Takođe, svi u Forumu se pitamo kakav je to direktor koji svom zaposlenom umesto da priprema poklon za odlazak u penziju, pakuje otkaz samo par meseci pred zavšretak profesionalne karijere ispunjene rezultatima za svako poštovanje“, navode iz FBG.

Forum se obratio Ministarstvu prosvete i očekuje, kako se navodi, brzu reakciju ministra Ružića kako zaposleni u Šestoj beogradskoj gimnaziji i drugim gimnazijama ne bi bili prinuđeni da stupe u štrajk podrške suspendovanom kolegi i to pred sam kraj prvog polugodišta.

Profesor Knežević je više puta bio tema u medijima, pre svega zbog strogog ocenjivanja na koje su se žalili neki učenici i njihovi roditelji. Zbog ocenjivanja je ranije bio suspendovan.

Zanimljivo je da je Knežević predavao nekadašnjem ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranu Đorđeviću, a list Alo je 2019. godine pisao o njihovom susretu nakon više od 30 godina.

„Đorđević je bio đak po mom ukusu, a atmosfera koja je vladala u njihovom odeljenju bila je neverovatna“, rekao je tom prilikom Knežević, koji se, kako piše, nekada takmičio sa svojim đakom u brzom rešavanju zadataka iz matematičke analize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari