Protiv šefa smene u Savamali podignuta optužnica zbog nelegalne gradnje 1foto (BETAPHOTO/NENAD PETROVIĆ/DS)

Prvo osnovno tužilaštvo podiglo je optužnicu za nelgalnu gradnju protiv Gorana Stamenkovića, koji je u javnosti poznat kao šef smene u policiji koji je priznao krivicu za to što se policija nije odazvala na pozive građana u slučaju Savamale 2016.

Kako ovo tužilaštvo navodi u odgovoru Insajderu, protiv njega je podnet optužni akt zbog sumnje da je učinio krivično delo građenje bez građevinske dozvole. piše portal u tekstu protiv sefa smene u savamali podignuta optuznica zbog nelegalne gradnje.

„Građani su podneli krivičnu prijavu protiv Gorana Stamenkovića, te je ovo tužilaštvo, nakon provera izvršenih preko nadležnih organa, sprovelo dokazne radnje i Prvom osnovnom sudu u Beogradu podnelo optužni predlog Gorana Stamenkovića zbog sumnje da je učinio krivično delo građenje bez građevinske dozvole“, dodaje se u odgovoru Insajderu.

Imajući u vidu da se radi o takozvanom ubrzanom postupku, optužnica se pravno naziva optužni predlog.

Prema Krivičnom zakoniku, Stamenkoviću preti kazna zatvora od šest meseci do pet godina i novčana kazna.

Podsetimo, Goran Stamenković u javnosti je poznat kao jedini do sada osuđen u slučaju nelegalnog rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici 2016. On je 2018. priznao krivicu i nagodio se za to što se policija nije odazvala na pozive građana. Dobio je uslovnu kaznu zatvora od pet meseci, što predstavlja kaznu znatno blažu od predviđene zakonom i na taj način mu je omogućeno da ostane u radnom odnosu u MUP-u do penzije.

Manje od šest meseci nakon priznanja, Goranu Stamenkoviću je legalizovan objekat koji je izgradio u Mirjevu, videlo se iz dokumentacije koju je objavio N1.

I na taj način slučaj Savamala trebao je biti zatvoren.

Ipak, 2020.godine protiv Gorana Stamenkovića podneta je krivična prijava zbog nelegalne gradnje ali ovog puta u vezi sa drugim objektom, u istom dvorištu. On tada, kako je nedavno preneo NIN, odlučuje da Prvom osnovnom tužilaštvu ispriča, kako kaže, šta se sve dešavalo u pozadini slučaja Savamala.

U iskazu Stamenkovića, u koji je NIN imao uvid, on je rekao da su njemu visoki funkcioneri policije, među kojima su Dijana Hrkalović i Veselin Milić, obećavali legalizaciju nelegalnog objekta ako preuzme krivicu u ovom slučaju, pa i da su mu nakon toga, uz pomoć funkcionera gradskih vlasti, legalizovali deo ulaza zgrade.

Sve ovo Stamenković je ponovio dve godine kasnije, pre mesec dana u intervjuu KRIK-u i BIRN-u.

Iskaz Gorana Stamenkovića sa ozbiljnim optužbama o mogućoj trgovini uticajem, Prvo osnovno tužilaštvo prosledilo je krajem 2020. Višem javnom tužilaštvu. Ono međutim, kako je nedavno otkrio Insajder, bez ikakve istrage i saslušanja, i samo tri meseca od dobijanja ovog iskaza, arhiviralo.

Da policija u noći rušenja Savamale nije radila ono za šta je plaćaju svi građani, otkrila je kontrola Zaštitnika građana samo nekoliko dana od nelegalnog rušenja i objavila izveštaj u kome su prikazani i transkripti razgovora dežurnih operatera sa građanima te noći.

Ipak, uprkos izveštaju u kom su izneti dokazi da je policijskim službenicima u noći rušenja naloženo da ne postupaju po prijavama građana i da po naređenju od „vrha policije“ građane preusmere na Komunalnu policiju, osuđen je samo dežurni šef službe tog dana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari