Protiv velikih strahova i depresije 1FOTO: ascommunications.rs

Udruženja “Čika Boca” i MladiCe – mlade osobe koji su lečene od raka u detinjstvu, pokrenuli su online platformu za pružanje vršnjačke podrške i video grupe podrške „MladiCe Pričalice“ na sajtu www.mladice.org/.  

Ovaj projekat prezentovan je na jučerašnjoj tribini „Mentalno zdravlje mladih suočenih sa rakom”, koja se održala na Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu. Kako je rečeno, ovakve platforme su retke i u svetu, tako da postoje samo u nekoliko razvijenih zemalja.

Strah od bolesti i smrti, bol, depresija, nerazumevanja, ali i odbacivanje njihovih vršnjaka, samo su neki od problema sa kojima se suočavaju mladi koji se trenutno leče od raka ili su završili sa lečenjem. Vršnjačku podršku obavljaće tim od šest članova MladiCe koje su edukovali stručnjaci akreditovani za mentalno zdravlje. Baza mladih ljudi koji su se redovno okupljali svoju grupu su nazvali MladiCe, spajajući reč mladi i slovo C iz šifarnika bolesti (oznaka za kancer). Podrška koju MladiCe pružaju je iskustvena, emotivna, informativna i socijalna. Tako će mladi jednim klikom na link www.mladice.org/moći da odaberu da li će se dopisivati putem maila mladiceŽmladice.org ili korišćenjem aplikacija „What’sApp“ ili „Messenger“. Privatnost i tajnost razgovora je zagarantovana,a oodrška je dostupna svakog radnig dana od 17 do 21 sat.

– U situacijama kada postoji neki problem važno je znati da postoji neko kome možemo da se obratimo za pomoć, rekla je prof. dr Milica Pejović Milovančević, v.d. direktorka Instituta za mentalno zdravlje. – Mladima je posebno važno da znaju da imaju grupu vršnjaka koji ih prihvataju i podržavaju, da mogu da im se obrate i ispričaju ono što ih tišti, brine, što im stvara problem, bez straha od osuđivanja, a sve uz podršku iskusnih stručnjaka.

 – Snažan motiv za pokretanje ovakvog vida podrške bio je pokušaj suicida jednog člana udruženja „Čika Boca“, rekla je na tribini Dragana Radulović, majka lečenog deteta i osnivač Udruženja – Uvideli smo da čak i kada osoba traži podršku, nailazi na mnoga zatvorena vrata, a brzo delovanje je neophodno. Mladi lečeni od raka najčešće navode da im je tokom lečenja nedostajalo da mogu da ispričaju nekome ono kroz šta prolaze, da ih neko razume.

Problemi se ne završavaju sa lečenjem

– Uz MladiCe, razgovore sa njima, radionice koje smo prošli i volontiranje na kampovima “Mi možemo sve”, ja sam se oslobodila većine strahova. Kako se priča o raku ne završava sa lečenjem, jer može dovesti i do mnogih posledica, važno je da razgovaramo o tome, da se ne pretvaramo da je sve u redu i da ne ignorišemo probleme, rekla je Milkica Dimitrijević, jedna od onih koja će pružati podršku svojim vršnjacima i koja se lečila od tumora kostiju kada je imala samo 18 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari