Proverava se postupanje sudske straže 1

U Višem sudu u Nišu u toku je interni postupak vezan za unošenje nedozvoljenih predmeta koji su korišćeni u incidentu u kojem je Blagoje S. (70) nožem povredio A. M. (17), a nakon toga izvršio samoubistvo.

Protiv radnika pravosudne straže, ukoliko budu utvrđeni propusti u njihovom radu, mogu biti preduzete mere predviđene Zakonom o radu i drugim propisima koji uređuju odnose državnih službenika i nameštenika, saopšteno je za Danas u tom sudu.

Penzioner Blagoje S. je 23. jula perorezom u predelu vrata izbo devojku A. M., nakon što je isprskao suzavcem, a potom je popio toksičnu tečnost za izbeljivanje rublja i preminuo na Odeljenju za toksikologiju Kliničkog centra Niš. Devojka je zadobila lakše telesne povrede zahvaljujući tome što je, kako su izvestili pojedini mediji, perorez za nekoliko milimetara promašio arteriju.

Incident se dogodio ispred sudnice na prvom spratu u kojoj se vodio spor zbog navodnog duga devojčine majke prema napadaču u iznosu od hiljadu evra. U ovoj zgradi se, inače, nalaze Osnovni i Viši sud, a ona ima video-nadzor, fizičko obezbeđenje, kao i takozvana kontradiverziona (KD) vrata i skener.

Portparolka Višeg suda Ana Gajić Ristić je za naš list precizirala da se na ulazu u Viši i Osnovni sud nalaze KD vrata koja detektuju predmete od metala, kao i rendgen aparat – skener, koji omogućava uvid u sastav i sadržaj prtljaga. Radnici suda koji čine pravosudnu stražu su, u skladu sa Pravilnikom o pravosudnoj straži, ovlašćeni i da po potrebi obavljaju pretres lica i stvari, rekla je ona.

– Do sada je bilo pokušaja, i to u septembru 2016. godine i u decembru 2017. godine, da se u Osnovni, odnosno Viši sud unesu pištolji. U više navrata je pronađena i oduzeta i bojeva municija. U svim ovim slučajevima, osobe kod kojih je pronađeno oružje i municija zadržane su i predate na dalje postupanje službenicima Policijske uprave Niš i nadležnom tužilaštvu – rekla je Gajić Ristić.

Ona je kazala da pripadnici pravosudne straže kažu da svaka deseta, odnosno petnaesta stranka, u proseku, ima kod sebe „nešto od nedozvoljenih sredstava“, koje im oni oduzimaju prilikom ulaska u sud.

– Svakodnevnom kontrolom oduzima se, odnosno privremeno zadržava, veliki broj predmeta – noževa, peroreza, žileta, makaza, šrafcigera, turpija i sličnih predmeta različitih namena, kojima se može ugroziti bezbednost ljudi u Palati pravde – rekla je ona.

Dnevno 3.000 stranaka

U niškoj Palati pravde navode da je u prethodne dve i po godine kontrolu na ulazu u zgradu dnevno prolazilo najmanje 3.000 stranaka, od kojih je oko 1.500 stranaka svoje torbe i drugi prtljag „proveravalo“ na skeneru. Brojčanik na ulazu, koji beleži broj kontrola stvari koje prolaze kroz skener, evidentirao je čak 969.183 takvih prolaza samo u periodu od februara 2016. do 25. jula ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari