Prskanje komaraca u Nišu koštaće 20 miliona dinara, tri i po puta više nego prošle godine 1Foto: Beoinfo

Za dezinsekcija i deratizacija Niša ove godine planirano je 20 miliona dinara, što je tri i po puta više nego što je za ovu namenu iz gradskog budžeta potrošeno 2021.

Predsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Jelena Milošević kaže da će po 10 miliona biti izdvojeno iz budžeta i budžetskih rezervi.

Prošle godine je to koštalo šest miliona dinara i prskali su jesenas, kad komaraca nije ni bilo. Ove godine skoro tri i po puta više. Da li protiv krokodila prskate”, pita gradsku vlast čelnica SSP.

Ona podseća da su udruženja osoba sa invaliditetom ove godine ostala bez direktnih budžetskih sredstava, ali su zato enormno uvećana ova za dezinsekciju.

„Kako je reč o istoj površini, jer Grad Niš nije mogao za godinu dana teritorijalno da se proširi tri i po puta, nije se povećala ni površina koja se tretira. Ne postoje ni mere koje mogu da predvide broj insekata koji bi trebalo da se prskaju“, kaže Milošević.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski odbila je da objasni za Danas zašto će Nišlije ove godine toliko skupo da plate prskanje komaraca.

Ona je prethodno kazala medijima da su netačne tvrdnje da je tokom 2021. za deratizaciju i dezinsekciju bilo predviđeno samo šest miliona dinara.

U prošlogodišnjem budžetu je bilo predviđeno 12 miliona dinara. Prvo je izdvojeno pet miliona, zatim povećano na deset, mada na kraju ni to nije potrošeno jer se kasnilo sa zaprašivanjem, pošto je kasnio tender zato što nismo imali neophodan elaborata za deratizaciju i dezinsekciju“, kaže gradonačelnica.

Ona tvrdi da ugovorom za prošlu godinu nije bilo obuhvaćeno tretiranje larvi komaraca zbog kasnog raspisivanja nabavke, a koje su inače bile predviđene programom.

Prošlim ugovorom zbog kasnog raspisivanja dezinsekcija u školama, predškolskoj ustanovi i javnim zgradama sprovođena je  samo jednom, a programom je planirano da se radi kvartalno. Poskupljenje, odnosno promena cene na trzištu je, takođe, uticala na korekciju u odnosu na prošlu godinu”, objašnjava Sotirovski.

Ona smatra da je na višu cenu uticalo i to što će ove godine da se angažuje poljoprivredna avijacija.

Gradonačelnica dodaje da “važno da se ne dogodi da zbog nerealne procene raspisani tender bude oboren, jer onda će ponovo kasniti za kvalitetno tretiranje tih insekata”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari