Prva nagrada Velikom Gradištu za transparentnost lokalne samouprave 1Foto: velikogradiste.rs

Opštini Veliko Gradište dodeljena je prva nagrada za sveobuhvatnu transparentnost u radu lokalne samouprave ove podunavske komune.

Naime, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je, u skladu sa Javnim pozivom za dodelu godišnje nagrade za najbolju opštinsku ili gradsku upravu u 2020. godini, na predlog izabrane Komisije i uz primenu kriterijuma koji su bili sastavni deo javnog poziva, izabralo četiri lokalne samouprave koje su predstavile najbolju praksu u oblastima efikasnost i delotvornost, transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave, odgovornost i vladavina prava kao i ravnopravnost i anti-diskriminacija.

Prva nagrada u oblasti Transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave dodeljena je Opštini Veliko Gradište za primer dobre prakse pod nazivom „Uključivanje javnosti u proces izrade Odluke o budžetu za 2021. godinu“. 

Ova opština je, putem sprovedenog anketiranja i održanih sastanaka sa predstavnicima mesnih zajednica, privrede i udruženja građana i sprovedene sveobuhvatne javne rasprave, omogućila svim zainteresovanim stranama da daju svoje predloge i uključila ih u proces izrade Odluke o budžetu. 

Građani na ovaj način stiču poverenje u lokalnu samoupravu, osluškuju se potrebe poreskih obveznika, a lokalna samouprava stiče uvid u nedostatke koje je potrebno otkloniti.

U oblasti Efikasnost i delotvornost nagrađena je Opštini Knić za primer dobre prakse pod nazivom „Uređenje poreske evidencije lokalne poreske administracije kroz efikasan, delotvoran i sveobuhvatan popis imovine na teritoriji Opštine Knić“.

Grad Kragujevac je najbolji  u oblasti Odgovornost i vladavina prava  za primer dobre prakse pod nazivom „Sprovođenje postupka za ostvarivanje prava za dodelu sredstava za podsticanje programa i projekata ili nedostajućeg dela sredstava iz budžeta Grada Kragujevca za realizaciju programa i projekata od javnog interesa koje realizuju udruženja“.

Gradu Kruševcu  dodeljena je prva nagrada u oblasti Ravnopravnost i anti diskriminacija dodeljena je  za primer dobre prakse pod nazivom „Kreiranje strateškog okvira za socijalnu inkluziju Roma – Izrada Lokalnog akcionog plana za socijalno uključivanje Roma i Romkinja Grada Kruševca“. 

Uvažavajući napore koje su jedinice lokalne samouprave uložile, kao i rezultate koje su postigle, dodeljena su posebna priznanja sledećim opštinama i gradovima: za oblast Transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave – Grad Vršac, za oblast Odgovornost i vladavina prava – Grad Niš i za oblast Ravnopravnost i anti-diskriminacija – gradovi Loznica i Subotica.

Nagrade za lokalne samouprave obezbedilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave iz Budžetskog fonda za program lokalne samouprave u ukupnom iznosu od 9.200.000 dinara, pri čemu svaka od četiri lokalne samouprave stiče pravo na nagradu u iznosu od 2.300.000 dinara. 

Dodatni nagradni fond u iznosu od 7.200.000 dinara, koji će biti raspodeljen jednako na četiri pobednika – dodeljuje Stalna konferencija gradova i opština iz budžeta projekta „Unapređenje dobrog upravljanja na lokanom nivou“, koji se sprovodi u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, a koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa SKGO.

Predviđene nagrade predstavljaju vid finansijske podrške za dalje unapređenje dobre uprave i upravljanja na lokalnom nivou, odnosno sprovođenje aktivnosti ili pribavljanje dobara ili usluga predloženih od strane dobitnika nagrada, koje podležu prethodnom odobrenju konkursne komisije.

 

Foto – velikogradiste.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari