Prva runda gotova u predmetu škola protiv Senke: Profesorki zrenjaninske gimnazije ukinuta suspenzija 1Foto: M.P. / Danas

Senki Jankov, profesorki sociologije u Zrenjaninskoj gimnaziji, nakon dva meseca neizvesnosti i dve nedelje pred početak školskih obaveza, ukinuta je suspenzija.

Time je, bar zvanično završena prva runda u predmetu „Gimnazija protiv Senke“ a na nastavak, koga ima, će se još čekati.

Nakon ove odluke, koju joj je sopštio direktor lično, ona se, kako je potvrdila za Danas, na posao vraća već za deset dana kada počinju popravni ispiti u ovoj školi i sednice nastavničkog veća.

Ipak, iako je suspenzija povučena odlukom direktora predloženo je da joj plata bude smanjena za 20 odsto zbog disciplinskog postupka.

„U utorak, 1. avgusta, direktor je doneo rešenje u kome stoji da sam ja kriva za povredu čana 113. Zakona o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja, znači da sam kriva za stranačko delovanje u školi i da ću iz tog razloga biti disciplinski kažnjena smanjenjem plate od 20 odsto, na tri meseca. Sa druge strane, ukinuo je suspenziju, tako da se ja vraćam na posao“, objasnila je Senka Jankov.

Kako je obrazložila, ona to rešenje ne prihvata i uložila je žalbu svojoj školi, nadajući se da će Školski odbor odlučiti u njenu korist.

„Moji advokati su podneli žalbu školi i direktor je u obavezi da u roku od petnaest dana sazove Školski odbor, koji će odlučivati o mojoj žalbi. U slučaju da žalba bude pihvaćena, tada se ceo postupak ukida i tada bi trebala da dobijem konačno rešenje da nisam odgovorna. Ukoliko do toga ne dođe, preostaje mi da se sudim jer smatram da je moja dužnost da dokažem svoju nevinost“, objasnila je Senka Jankov.

Zrenjaninska gimnazija suspendovala je svoju profesorku 24. maja ove godine, uz obrazloženje da je okačila plakat građanskog protesta „Zrenjanin protiv nasilja“ u Google učionicu.

Suspenziju su osudili brojna udruženja, stranke i pojedinci a od 24. maja do danas Senka Jankov bila je učesnik i govornik brojnih građanskih skupova u zemlji. Tokom jučerašnjeg protesta u Valjevu Jankov je dobila podršku brojnih građana a učestvovala je i na večerašnjem protestnom skupu u Zrenjaninu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari