Prva tužba za naknadu štete zbog korišćenja osiromašenog uranijuma do kraja godine 1Foto: Fonet/Kostadin Komenov

Naš međunarodni pravni tim će do kraja godine podneti prvu tužbu za naknadu štete građanima Srbije koji su bili izloženi dejstvu osiromašenog uranijuma korišćenog u NATO bombardovanju, a nakon toga oboleli od kancera.

To je najavio Srđan Aleksić, advokat i šef tog tima, na međunarodnom simpozijumu „Posledice bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije osiromašenim uranijumom 1999. godine“, održanom danas u Nišu.

Prva tužba za naknadu štete zbog korišćenja osiromašenog uranijuma do kraja godine 2
Srđan Aleksić
Foto: Fopnet/Kostadin Komenov

Aleksić je precizirao da će pravni tim najpre predložiti državama članicama NATO koje su bombardovale SRJ, a koje će biti „meta“ tužbi, da se sudski poravnaju sa oštećenim građanima Srbije, kroz isplatu naknade štete i plaćanje kvalitetnog lečenja u Srbiji i inostranstvu. Pošto je sudska praksa različita, tužbe će se, u zavisnosti od slučaja, podnositi sudovima tih 19 država članica NATO-a ili domaćim sudovima. Pravni tim će, ukoliko tako proceni, lobirati i da se formira međunarodni ad hok sud za rešavanje ovog pitanja.

– Već imamo nepobitne dokaze da je u Srbiji, a posebno na jugu Srbije, zbog koričćena municije sa osiromašenim uranijumom došlo do povećanog oboljevanja i umiranja građana od raka, a da je životna sredina teško zagađena. Nalaz četvrte italijanske parlamentarne komisije, kao i sudska praksa u toj zemlji, predstavljaju za nas „vetar u leđa“, pošto u toj zemlji već godinama učesnici međunarodnih vojnih misija mogu dobiti naknadu štete, od 200.000 do 500.000 evra, i to ukoliko su u jednom momentu boravili na području bombardovanom osiromašenim uranijumom- pri tom uopšte nije važno koliko dugo, a potom teško oboleli- kaže Aleksić.

Domeniko Leđero, politikolog, vojni pilot i šef odeljenja za odbranu Vojne opservatorije italijanske vojske, rekao je da je do sada pred italijanskim sudovima doneto više od 80 presuda u kojima se nalaže Ministarstvu odbrane da isplati naknadu štete teško obolelim vojnicima koji su bili na Kosovu i drugim teritorijama izloženim dejstvu osiromašenog uranijuma ili njihovim porodicama, ukoliko vojnici preminuli. Četvrta italijanska parlamentarna komisija je utvrdila „nepobitne činjenice“ o štetnim posledicama osiromašenog uranijuma na zdravlje građana Italije koji su mu bili izloženi, kao i umešanost vojnog i političkog vrha u sakrivanju te vrste informacija.

– Cilj te komisije je pravda za sve žrtve, kao i sprovođenje prevencije kod italijanskih vojnika koji će i dalje ići u mirovne misije na kontaminirane teritorije. Ona je Evropskom parlamentu dostavila svoje nalaze, kao i nacrt zakona koji tretira naknadu štete osobama koje su teško obolele nakon izlaganja osiromašenom uranijumu, te pomoć stanovništvu koji boravi na kontaminiranim područijima- rekao je on.

Leđero, koji je, inače, označen kao jedan od najzaslužnijih aktera za zaključak italijanske parlamentarne komisije o uzročno- posledičnoj vezi između izloženosti osiromašenom uranijumu i oboljevanju od raka, uručio je danas „srpskoj strani“ svu dokumentaciju i druge dokaze koje poseduje o ovoj temi. Na skupu je prikazana i video prezentacija, koju je snimio američki Pentagon, a koja je 1994. godine “dostavljena svim članicama NATO-a“, u kojoj su saopštene ozbiljne štetne posledice osiromašenog uranijuma na zdravlje izloženih vojnika, kao i preporuke kako da se takvi efekti smanje.

Na ovom dvodnevnom skupu će govoriti 30.tak učesnika iz Italije, Nemačke, Rusije, Švajcarske, Kipra, Kine i Srbije, koji će predstaviti naučne radove, kao i dokaze specijalnih komisija svojih zemalja o štetnosti municije sa osiromašenim uranijumom u izloženim zonama, od Iraka i Avganistana, do BiH i SRJ .Među njima će biti 12 stranih učesnika, od kojih su neki akademici ili „poznata imena međunarodnog javnog i međunarodnog krivičnog prava“.

Organizatori su kazali da su skupu danas prisustvovali i pojedi članovi Komsije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije i na životnu sredinu koju je nedavno osnovala Skupština Srbije. Među prisutnima je primećen komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, a general Spasoje Mučibabić je poručio da će „Vojska Srbije pružiti sve podatke kojima raspolaže, a koji su potrebni za formiranje tužbe“.

Simpozijumu su prisustvovali i pojedini lekari, kao i brojni predstavnici Advokatskih komora i advokati. Organizatori su kazali da podizanje tužbi za naknadu štete podržavaju advokatske komore Srbije i Beograda, dok komora Niša to čini „delimično“.

Patriotizam

Mada je veći broj govornika nastojao da njihova izlaganja budu stručna ili naučna, povremeno su se čuli i patriotski i nacionalistički tonovi. Najveći apluz okupljenih dobio je ruski akademik Sergej Nikolajevič Baburin, koje je izlaganje završi rečima „Živela Srbija“, nakon što je oštro kritikovao Haški tribunal. Drugi govornici iz Ruske federacije oštro su kritikovali NATO, nazivajući ga i „najvećom terorističkom organizacijom“, koja je „nad Srbijom izvršila genocid“. Čule su se i kritike „kvaziinteluektualaca“ u Srbiji koji imaju drugačije mišljenje o posledicama korišćenja posiromašenog uranijuma i podizanju tužbi za naknadu ptete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.