Prvenac nadahnutog početnika 1

Šta povezuje sudbine ordonansa Dimitrija Tucovića, Save Šumanovića, zato-čenika nacističkih logora i golootočkih stradalnika, čoveka koji je umislio da je tajni savetnik Čerčila i Staljina, žandara koji je zahvaljujući smrtnim presudama postao bogataš, jedne dorćolske prostitutke, ali i muškarca koji po Trstu traga za mestima u kojima je nekada živeo Džojs?

Svi oni, sa mnoštvom drugih junaka u zbirci priča Kako postajemo ono što smo postali Vladimira Petrovića, koju je nedavno objavila novosadska Akademska knjiga, bivaju suočeni sa pravim prirodama svojih sudbina, i to u susretu sa najdubljim prelomima koji određuju ljudski život.

Ispisujući istoriju dva veka na ovim prostorima kroz trideset i dve pripovesti, koje su date u različitim tehnikama i proznim oblicima, autor ove knjige sliku uzavrele istorije – prepune ideoloških preloma, ratova, ali i duboko intimnih padova – sastavlja sa ništa manje kompleksnom sadašnjošću, tvoreći priču o tome kako postajemo ono što smo postali.

„Prva prozna knjiga Vladimira Petrovića, pisana rukom nadahnutog početnika, predočava upečatljive portrete i glasove u formi dramatizovane ispovesti, zasnovane na subjektivnoj percepciji sveta junaka koji su, objektivno i nedvosmisleno, izopšteni, prokaženi i neshvaćeni. U smenjivanju depatetizovanog i uzvišenog lirskog tona, akteri Petrovićevih priča demonstriraju različita poimanja bliskosti sa slušaocem koji im je ispovednik a donekle i saučesnik, otkrivajući kroz ispovedanje u kojoj meri je dehumanizovani svet predodredio njihovu patnju. Čitaocu koji poznaje prozu kakvu piše Dragoslav Mihailović delovaće podsticajno i zanimljivo Petrovićevo oprobavanje u različitim stilovima i registrima“, navodi, između ostalog, Vladislava Gordić Petković

Vladimir Petrović novinar, pripovedač, književni kritičar i grafički dizajner (1989) osnivač je internet-stranice Čitaonica (www.onlinecitaonica.wordpress.com) na kojoj objavljuje prikaze književnih dela i publicistike.

Priče su mu objavljivane u antologijama Vreme (Službeni glasnik, 2013), Čuvari zlatnog runa III (Centar za kulturu Veljko Dugošević, 2019) i Pismo za Estebana (Regionalni info centar, 2020). Živi u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari