Prvi dan završnog ispita protekao u najboljem redu, sutra test iz matematike, u sredu kombinovani 1Foto: V. A.

Prvi dan završnog ispita, tokom koga su učenici osmog razreda polagali test iz srpskog, odnosno, maternjeg jezika protekao je u najboljem redu, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Na današnji test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, pristupilo je 63.408 učenika, što je 99,5 odsto od ukupnog broja prijavljenih učenika.

„U skladu sa operativnim planom, koji je izrađen radi nesmetanog i bezbednog sprovođenja završnog ispita, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, ove godine završni ispit učenici su polagali u 522 škole“, navode iz Ministarstva.

Učenici će sutra, 28. juna polagati test iz matematike u devet časova, dok će u isto vreme u sredu, 29. juna rešavati kombinovani test.

Prvi dan završnog ispita protekao u najboljem redu, sutra test iz matematike, u sredu kombinovani 2
Foto: V. A.

Pitanja je kao i svake godine pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Testovi su štampani na srpskom i na jezicima osam nacionalnih manjina.

„Ove godine testovi se pregledaju u 15 skening centara u Srbiji, što omogućava viši kvalitet i brzinu pregledanja i manji broj pregledača. Uvedeno je dvostruko pregledanje svakog zadatka, čime je isključena svaka mogućnost pristrasnosti, jer nastavnici ne znaju čije testove pregledaju“, ističu u Ministarstvu.

Kako dodaju, i ove godine sve aktivnosti vezane za završetak osnovne škole, kao i upis u srednju školu obavljaće se bez podnošenja ijednog papira, jednim logovanjem na portalu mojasrednjaskola.gov.rs. Za one koji ne iskoriste prednost onlajn opcije, listu želja moguće je podneti u papirnom obliku.

Preliminarni rezultati završnog ispita, biće dostupni na portalu Moja srednja škola u petak, 1. jula, dok će konačni rezultati završnog ispita biti objavljeni 5. jula.

Lista želja će moći da se podnese, takođe putem portala www.mojasrednjaskola.gov.rs, do 6. jula uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna. Za one koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja liste želja, listu želja mogu podneti u papirnom obliku u školama 6.i 7. jula 2022. godine.

Roditelji će 13. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama, dok je upis od 14. do 20. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari